Ořechy a oříšky
.. Jsou pochoutkou bez jakékoliv úpravy; no jako pořezané, pomleté, v podobě pasty či másla mohou výrazně zjemnit a ozvláštnit chuť mnoha jídel.
Para ořechy pocházejí z tropických pralesů rozkládajících se kolem Amazonky. Plody para ořechů jsou velké asi jako lidská hlava a obsahují přibližně 20 velmi tvrdých do sebe poskládaných trojhranných ořechů. Problémem je, že se těžko rozbíjejí a jejich jádro rychle podléhá změnám, protože obsahuje až 65 procent oleje. Brazilské ořechy však lze snadno strouhat a mlít, přičemž dokáží docela dobře nahradit mandle.
Oříšky kešu rostou ve vrcholné prohlubni stromu, který je americkým příbuzným pistácie a manga. Kešu oříšky se upravují pražením (v rotační peci) a konzumují se obvykle solené. Do vařeného jídla se přidávají až v závěru přípravy. V jižní Indii se z kešu oříšků vyrábí máslo, které se používá k zahušťování omáček.
Piniové oříšky jsou vlastně semínka šišek různých druhů pinií. Na Středním Východě se piniové oříšky přidávají do různých sladkostí, nádivek a pilaf, ve Španělsku a Itálii se přidávají do zeleninových pokrmů a omáček pesto (na zahuštění). V Americe jsou zase oblíbené piniové oříšky máčené v čokoládě.
Pekanové ořechy jsou americkou variantou vlašských ořechů a patří k nejchutnějším jedlým ořechem. Prodávají se ve skořápce, která je tenká a snadno se rozlomí; díky vysokému obsahu oleje (70 procent) rychle podléhají změnám. Pekanový ořech je dezertním ořechem, který se konzumuje v původní podobě nebo solený; hodí se také do moučníků a cukrovinek.
Makadamia ořechy (Queenslandské ořechy) pocházejí ze severovýchodní Austrálie. Obsahují množství tuku a proto rychle podléhají zkáze. Konzumují se v původní podobě nebo solené; používají se i při výrobě cukrovinek