Omáčky
Aby nevytekla omáčka
Při vaření omáčky zabráníte jejímu vytečení z hrnce tak, že vrchní část hrnce potřete olejem nebo trochou másla.
Jak udržet omáčky teplé
Aby vám zůstala omáčka teplá, ponořte ji do vodní lázně, zabráníte i tomu, aby se vytvořila na povrchu kůra.
Jak zabránit sražení omáčky
Mléčná omáčka se nesrazí, pokud přidáte do mléka trochu cukru.
Mrazení omáček
Rozdělte je do misek, a pak je vložte do mrazničky.
Přesolená omáčka
Napravíte ji tak, že do ní přidáte lžíci medu.
Kůrka na omáčce
V případě, že nechcete, aby se na povrchu omáčky vytvořila kůra, přejděte po ní trochou másla.
Lepší svíčková omáčka
Zkuste do hotové omáčky přidat trochu bílého vína.
Rajčatový protlak
Abyste dosáhli lepší hustotu, připravte ho z čerstvých rajčat.
Smíchejte ho s čerstvě nasekanými bylinkami s lisovaným česnekem, a použijte tuto směs ke kuřecímu masu.
Pokud nespotřebujte celý protlak, můžete jej uchovat tak, že ho urovná do porcelánového hrnku, a pak ho zalijete lžící oleje.
Připálená omáčka
Připálenou omáčku, přelijte do čistého hrnce a nechte povařit s kouskem kůrky z chleba, pomůžete jí zbavit se připálené chuti a zápachu.
Světlé omáčky
Jejich použití se doporučuje zejména k rybám a světlým druhům masa (buřičů, krůtí maso, zajačina).
Tmavé omáčky
Tyto se hodí především ke zvěřině nebo tmavým druhům masa (hovězí, vepřové).
Zjemnění omáček
Použijte sladkou smetanu nebo žloutek.
Jednoduchá křenová omáčka
Umíchejte tvaroh nebo máslo se strouhaným křenem. Tuto omáčku je vhodné podávat jako přílohu k masu.
Lepší bešamel
Tuto omáčku můžete zlepšit tak, že do ní přidáte sušené bylinky, nastrouhaný parmezán nebo jiný druh sýra.