Oleje a smažení
Oleje
Při přípravě oleje jako aromatizaci je nejlepší spolu použít bazalku, rozmarýn, mátu, tymián, fenykl, estragon, vavřín a saturejku.
Do olivového oleje se kromě česneku mohou nakládat různé druhy bylinek. Česnek totiž není možné v olivovém oleji dobře uchovat.
Pokud se zakalí olej od chladu, třeba do něj nasypat trochu soli a bude zase čirý.
Do vinného nebo ovocného oleje přidejte trochu čerstvých bylinek a louhujte ho alespoň 2 až 4 týdny, aby získal lepší chuť. V průběhu louhování občas protřepejte láhev. Po době louhování ocet přeceďte do čistých lahví. Můžete do nich vložit větvičky nebo jiné části bylinek, abyste je snáze rozeznali. Tyto oleje jsou vynikající do marinád, salátů nebo omáček. Zkuste namísto bylinek do louhování přidat i lipový květ nebo listy z černého rybízu.
Druhy olejů
1. Extar Virgila - je nejlepší protože se lisuje za studena jako první.
2. Virgila - Kvalitou je pouze o něco méně od extar Virgila, protože se lisuje až na druhý pokus.
3. Di sansa d'oliva - je najnekvalitnejší olej, který se získává kombinací výlisků po panenském oleji a kombinací rafinovaných extraktů.
Skladování olivového oleje
Uchovávejte ho v temnu a v chladu pouze tak si zachová alespoň 1 rok svou typickou hnědo - zelenou barvu.
Pokud ho otevřete vydrží přibližně 3 měsíce, avšak v chladné a tmavé místnosti.
Na olivovém oleji můžete vařit, péct a dokonce i smažit.
Tlumení pachu
V případě, že nemáte v kuchyni digestoř, pach při smažení na tuku útlumu tak, že do oleje přidáte trochu posekané petrželky.
Triky při smažení
Přepalování tuku v pánvi zabráníme tak, že do něj vložíme několik koleček mrkve.
Při smažení masa nebo zeleniny obalených v trojitém obalu, je třeba je vkládat ze strouhanky hned do rozpáleného oleje, protože by se měly okamžitě spotřebovat.
Při smažení se nikdy nezaplňuje celá pánev, protože by se tuk ochladil a jídlo by se nesmažilo, ale by se dusilo.
Abychom zbavili pokrm přebytečného tuku, ihned po usmažení ho poklademe na ubrousky.
Smaží se především tenčí plátky masa nebo jiného druhu suroviny. Vepřové maso je před smažením vhodné naklepat. Pokud smažíme plněné kousky surovin, které jsou hrubší, opékáme je na mírnějším plameni a průběžně je otáčíme, aby z nitra nezůstaly syrové.
Při smažení olej neztmavne, pokud do něj vložíme alespoň 4 párátka.
Aby se trojobal z řízku nepřipekl na pánev, přidejte do šlehaného vejce lžičku bramborové moučky.
Smažení
Tuk, na kterém jdete smažit trochu osolte, aby nepraskal.
Ocet
Do láhve s octem vložte kousek černého uhlí, zůstane čirý a čerstvý.
Dávkování bylinek do oleje
1. Bylinkový olej s mátou: 500 ml kvalitního oleje a 2 větvičky čerstvé máty.
2. Bylinkový olej s rozmarýnem: 500 ml kvalitního olivového oleje a 2 větvičky čerstvého rozmarýnu.
3. Olej s chilli papričkami: 500 ml kvalitního olivového oleje a okolo 15 čerstvých nebo sušených chilli papriček
4. Bylinkový olej s tymiánem a rozmarýnem: 500 ml řepkového oleje lisovaného za studena, 1 větvička rozmarýnu a 1 větvička tymiánu.