Odzkoušené rady co na co a jak udělat
Jak neplakat při krájení cibule ? Třeba ji na chvíli ponořit do vroucí a pak do studené vody. Tím se ztlumí ostrý zápach, které způsobují sirné silice.
I na křen , při strouhání jehož zvykneme také ronit krokodýlí slzy, máme dobrou fintu. Ne abyste ho odloupávali, uložíme ho na dvě hodiny do chladničky a až potom s ním manipulujeme. Možností je uložit ho na stejný čas do mrazáku, ale neloupaný.
Kdo by odolal bramborovým plackám, ale proti ostrouhání prstů je mnozí raději vzdají. Lehká pomoc. Na strouhání brambor použijeme mlýnek na maso nebo na strouhanku.
Mozarella patří k měkkým druhům sýra a těžko z ní nakrájíme tenké, esteticky působící, plátky. Pokud ji však vložíme ještě zabalenou na 10 minut do mrazničky, půjde to mnohem snazší.
Když čekáme návštěvu a chceme naservírovat salát z čerstvého ovoce, nemusíme mít obavy, že nám banány, avokádo, jablka či hrušky zhnědnou . Problém vyřešíme, pokud ovoce ponoříme do studené vody se špetkou soli nebo ho pokapeme citronovou šťávou.
Aby se česnek nelepil na nůž, stačí ho posypat trochou soli.
Maso bychom měli naklepávat a krájet na desce močené vodou, aby se vláknina z něj nedostala do struktur dřevěné nebo umělohmotné pomůcky.
Zlobí vás komplikované mytí struhadla po manipulaci se sýrem. Třeba udělat dvě věci - sýr vložit na 20 minut do mrazničky a struhadlo potřít olejem.
Kdo by neměl občas problém s víkem od zavařovací sklenice, který ne a ne otevřít. Řešením je ponoření sklenice s okurkami nebo Čalamádou do teplé vody dnem vzhůru, případně poklepal dlaní po obvodu. V druhém případě se doporučuje spíše mužská ruka.
Domácí vanilkový cukr si uděláme jednoduše. Do umělohmotné misky s krystalovým cukrem vložíme kousek vanilky a dobře uzavřeme, aby cukr absorboval silné aroma.
Informace, že hnědé vejce jsou bohatší na živiny a proto kvalitnější než bílé, je fámou. Rozdíl mezi je jen v tom, že je kladou různá plemena slepic.
Pro nepřátele vykošťování ryb jedna rada. Pokud ji vyložíme zevnitř kouskem bílého plátna namočeným v octě a uložíme do chladu, přes noc kosti změknou a dají se snadno odstranit.
Popálený jazyk při ochutnávání horkého jídla není nic příjemného. Bolest zlikviduje kousek másla, kterým poraněné místo potřeme.
Máte rádi řepný salát , ale vadí vám agresivita barvy této zeleniny? Aby neovlivnila barevnost ostatních přísad, stačí ji dopředu promíchat se lžící oleje.
Při čištění nových brambor se zvyknou ruky zabarvit nahnědo. Problému předejdeme, pokud si je natřeme trochou citronové šťávy.
Po čištění cibule a česneku zůstává na rukou výrazné aroma. Odstraníme ji sedimentem z kávy, kterou si ruce potřeme a vodou ji spláchneme.
Jak důkladně umýt struhadlo ? Někdy se nedaří dobře odstranit zbytky brambor či sýra. Zkusme to se starým zubním kartáčkem, který stejně dobře poslouží i při čištění kráječe na vajíčka, škrabky na zeleninu a lisu na česnek.
Už nemusíte špinit plno hrnců či pánví při pořizování čokoládové polevy . Stačí vložit hotovou polevu z obchodu nebo nalámané kousky čokolády do mikrotenového sáčku a nechat rozpustit v horké vodě nebo mikrovlnce. Potom odstřihněte roh sáčku a tekutou čokoládu můžete servírovat na koláč či banán se šlehačkou.
Dřevěné vařečky a jiné kuchyňské pomůcky časem nasáknout různými pachy. Dobré je proto jednou za tři měsíce vyvařit. Zašlou barvu od jídla odstraníme, pokud je na noc namočíme do roztoku jedlé sody. Fleků z potravin na dřevěné desky se zbavíme tak, že ji namočíme na několik hodin do octové vody.
Menší formičky na medvědí tlapky a jiné vánoční cukroví jsou po čase zanesené nečistotami a při běžném mytí nádobí se nedají dobře vyčistit. Je na to několik triků. Můžeme zkusit nechat je několik hodin v namáčecí prostředku na prádlo a pak opláchnout nebo jejich povařit v roztoku s krystalickou sodou a také opláchnout teplou vodou. Možností je nechat je vyvařit ve vodě s práškem na praní a 2 hodiny nechat v roztoku postát, až potom vypláchnout. A inspirativní je i starý recept - poumývané formičky vyvaříme několikrát v odvaru z brambor.
Na krájení polevy nemusíte být profesionální cukrářka. Čokoládové řezy dokáže perfektně nařezat každý, kdo použije horký nůž před řezáním nahřátý na plynem a po každém řezu vždy znovu opláchnut ve vodě.
Někomu dělají těžkou hlavu příbory s dřevěnými ručkami . Jsou pěkné, ale náročnější na údržbu. Do myčky určitě nepatří, nesvědčí jim ani příliš teplá voda a dlouhé máčení. Třeba je mýt ručně a co nejrychleji. A preventivní je dobré občas je potřít olejem, který používáme na vaření, a nechat vyschnout. Olej dřevo zakonzervuje a před kontaktem s vodou částečně ochrání.
Nevíte zbavit oblíbenou vojenské mísu zapečených zbytků? Pokud nemáte trpělivost potrápit se s drátěnkou, zkuste nanést na znečištěná místa prostředek na čištění trub. Pak mísu zabalte do igelitového sáčku a nechte ji tam 24 hodin. Po opláchnutí by měla vypadat mnohem lépe. Druhou možností louh sodný, který si koupíte v podobě malých kuliček v drogerii. Ze dvě hrsti nasypte do většího hrnce, zalijte vodou, vložte tam i mísu a roztok nechte vřít, dokud se stěny nádoby nevyčistí.
Vodní kámen v rychlovarné konvici výborně odstraní kyselina citrónová.
Ztratil se vám silikonový štětec a ani pírko jako na potvoru nemůžete najít? Pokud potřebujete vymazat plech , můžete použít i mikrotenový sáček, které si navléknete na ruku a takto vrstvu tuku nanesete.
Plastové misky a dózy občas v mrazničce přimrznou k poličce či dnu zásuvky. Lehká pomoc - zespodu je natřeme voskem ze svíčky.
Pokud máme problém s nakrájením čerstvého , příliš měkkého chleba , můžeme zkusit nůž namočit do horké vody a pak ho zlehka otřít. Půjde to snadněji.
Pokud čekáme návštěvu a chceme ji ohromit zajímavými nápady při stolování, nápoj jim nabídněme vylepšený kostkami ledu s kouskem limetky umístěným v jejich středu. Takto zamrazit do formy na led můžeme podobně i větvičky meduňky a máty a kousek zázvoru.
Led nám pomůže udržet déle čerstvý zelený salát se zálivkou. Misku s natrhaným salátem jednoduše vložíme do větší misky s vrstvou ledových kostek.
Pachy z cibule, zelí nebo ryby účinně potlačí vůně karamelu. Při otevřeném okně nasypeme do hrnce cukr a skořici a necháme ho trochu zkaramelizovat.
Živá ryba může zapáchat bahnem. Proto ji necháme dva dny plavat v čerstvé vodě, kterou vyměňujeme, a ryba se tak vyčistí.
Pokud natvrdo uvařená vejce vložíme do studené vody, skořápku snadněji oloupeme.
Už se vám určitě stalo, že jste zapomněli kastrol na sporáku a jídlo se připálilo. Až tak, že spálenina nepolevila ani po intenzivním drhnutí. Existuje méně náročná forma, jak zachránit kus z oblíbeného servisu. Do poškozeného hrnce dáme v troše vody převařit prášek na pečení a necháme ještě jistý čas působit. Za pár hodin bude na světě zázrak čili dokonale vyčištěn hrnec bez porušení dna.
Příliš tvrdý sýr změkne a bude stravitelnější, pokud ho zabalíme na noc do utěrky, kterou jsme namočili slanou a vodou nebo bílým vínem.
Větší druhy papriky můžeme použít jako přírodní mističky na servírování pomazánky nebo dipu na grilované pochoutky. Vršek se stopkou seřízneme, odstraníme jadérka a originální servírovací miska je hotová.
Před krájením sušeného ovoce , které potřebujeme do koláče, si nůž potřete trochou oleje, aby se potravina nelepila a krájení se usnadnilo.
Ztvrdlý chléb můžeme ještě zachránit, pokud ho polijeme studenou vodou a dáme péct do trouby, dokud nezíská kůrka na křupavosti.
Na znečištěný, případně trochu zrezivělý nůž nemusíme hned hledat ostrou drátěnku a agresivní čisticí prostředky. Postačí ho párkrát zapíchnout do velké cibule.