Nakupování potravin
Při nakupování potravin narazíte na spoustu problémů. Větší část výrobků v obchodech s potravinami není vůbec vhodná k jídlu. Zapomeňte, že tam jsou ty velké pulty se sladkostmi, slanými dobrotami, hotová jídla, všechny uzeniny, bílé mouky, limonády, džusy ... Upřednostněte nákup základních surovin. Raději maso, jako šunku. Raději mouku jako moučný výrobek. Čtěte obaly.
Pokud nějaká potravina nemá označení, nekoupejte ji.
Pokud má potravina nevhodné složení, nekoupejte ji, nebo ji kupte jako drobný doplněk k jiné, vhodnější.
Nepohodlné je to hlavně při prvních nákupech. Chcete začít hubnout? Zdržte se v obchodě několik hodin postáváním s lupou a s podezřívavě Ochrankou za zády. Pokud to neuděláte, nezhubnete. Ale časem si najdete zboží, které se vám osvědčilo a začnete to kupovat jaksi automaticky. Dopřejte si čas na nácvik. I čtení těch drobných písmenek je jen zručnost. O pár dní se jen podíváte a už víte. Je to věc cviku.
Co nakoupit
Nejvýhodnější bude, když si předem připravíte seznam, co chcete sníst. Nakupte si na den až dva dopředu. Pokud víte, že chcete jíst chléb se šunkou a chléb si upečete sami, už víte, že bude třeba mouku, droždí, šunku ...
Tip: praktické je seznam plánovaných jídel předem spočítat i v energetických tabulkách. Pak víte, kolik čeho potřebujete. Pokud na snídani chcete sníst 40 gramů šunky, nekoupejte 100 gramů. Co se zbytkem? Při hubnutí budete jíst menší množství jednotlivých potravin, ale pestřejší.
Tip: Nešetřete! Kupujte dražší suroviny, obvykle jsou kvalitnější. Pokud zůstaneme u příkladu se šunkou, tak běžná nejlevnější "šunka" obsahuje možná 50% masa. Zbytek tvoří voda a směs, jejíž složení je asi lepší neznat. Je sice levná, ale pokud ji použijete, tak jí musíte naložit dvojnásobek, abyste dosáhli potřebné množství bílkovin. A navýší vám to zbytečně příjem toho najmizernejšieho tuku ... dražší šunky stačí polovina a to, co ušetříte můžete doplnit zdravějším olivovým olejem. Třeba si jím pokapejte rajčata.
Co jíst?
Zeleninu jezte před každým jídlem. Čím více, tím lépe. Čím pestřejší, tím lépe. Pokud sníte denně kilo zeleniny, je to výborný základ. A teď něco co vás potěší: syrová zelenina se neváží! Kolik sníte, tolik bude ve vás. Jezte ji dosyta. Je zdravá, prospívá trávení. Pokud před jídlem sníte zeleninu, i poměrně malá porce jídla vás pak doslova "nacpe". A to je cíl. Zelenina před jídlem je lepší než všechny léky "proti hladu".
Se sladkým ovocem opatrněji. Zejména banány mají vysoký glykemický index a to se už při hubnutí nehodí. Dejte si denně jeden kus ovoce, při méně sladkých druzích můžete odvážnější. Pokud už nehubnete, ovoce jedávajte často a co nejpestřejší.
Kdesi jsem slyšel dobrý tip: Jezte ovoce a zeleninu v barvách duhy. Každý den byste tedy měli sníst něco červené, oranžové, žluté, zelené a modré. Například rajčata, oranžovou papriku, citron, okurky a borůvky. Jindy třeba červenou papriku, pomeranč, žlutý meloun, avokádo a švestky. Dobré je, pokud to budete co nejvíce střídat. Neupadnete do stereotypu, že budete jíst například stále rajčata, neboť je to pohodlné ...
Když už víte, kolik bílkovin, sacharidů a tuku má mít jedna porce, přípr si taková jídla, které se budou co nejvíce blížit požadovaným číslům. Zpočátku se vám to bude počítat těžko. Hlava z toho brní a člověk se cítí zcela bezradný. No po pár dnech to půjde snadno, věřte mi. Investujte svůj čas a zkuste si to.
Tipy do kuchyně
V racionální kuchyni vaříte málo masa a málo příloh. Zato budete kupovat a jíst hodně syrové a dušené zeleniny. Plus ovoce. To vám změní poměry v ledničce. Je proto výhodné některá jídla uvařit předem a zamrazit. Později s nimi můžete počítat. Mně se osvědčilo mít v mrazničce:
Lososy. Kupuji je chlazené v supermarketech když mají dobrou cenu a zmrazim si je. Od výrobce zmrazené ryby se mi neosvědčily, mají mizernou chuť. Nevím proč.
Vařené houby shitake. Mají příjemnou chuť, hodí se jako výplň. Energeticky je nemusíte započítat. Pokud dáte do malé porce kuskusu velkou hrst těchto hub, budete mít plný talíř, plné břicho a přitom hubnete. Tyto houby se dají koupit sušené, ale vaří se dlouho. Proto se vyplatí udělat mnoho najednou a zamrazit je. Myslím, že jsou chuťově i tvarově efektnější, než obligátní žampiony.
Vařené sojové boby. Můžete je po uvaření ochutit, případně trochu opéct. Hodí se do salátů, do číny, nebo jen tak hrst do úst.
Vařená cizrna. Stejně jako v případě sóji.
Vařenou fazoly. Velké boby. Stejně jako v případě sóji.
Některou "polévkovou" směs zeleniny, nebo pokud se chcete udeřit po kapse tak raději mraženou zeleninu wok (Findus, Iglo). Hodí se pokud si chcete rychle uvařit večeři a nemáte lepší nápad.
Brynzu. Koupit v květnu, papat tehdy, když máte chuť na květnovou brynzu ...
V ledničce můžete mít po ruce několik vařených brambor ve slupce. Může z nich být rychlá příloha. Bramboru rozříznete, ohřejete, zhltnete.
Velmi chutná je pečená červená řepa. Upečte plný plech řepy. Červenou řepu před podáváním oloupejte, nakrájejte ji na talíř. Polijte čajovou lžičkou oleje, trocha soli. Kápněte kvalitní balzamikový ocet. Levný je kyselý. Drahý je hustý, méně kyselý a má výraznou lahodnou chuť. Nešetřete na sobě! Vaše nová strava vám musí chutnat, jinak při ní dlouho nevydržíte. Myslete na to, že jíte malé množství jídla. O to dražší suroviny si můžete dopřát.