Lněný olej

Len setý nebo len užitkový znají mnozí z nás především jako bylinu, která se minulosti používala na výrobu textilií. Avšak unikátní složení lněného semene s množstvím vzácných živin dělá z těchto nenápadných zrníček výbornou surovinu pro výrobu oleje. Jeho účinky na lidský organismus jsou blahodárné a v současné době se stává hitem na poli zdravé výživy a bio produktů.

Při získávání jedlého lněného oleje ze semen se používá technika lisování za studena ze suchých zrn. Tento způsob je nejvhodnější pro zachování tří cenných složek produktu-mastných nenasycených kyselin omega-3, lignanů a vlákniny.

Základní rozdíl mezi nasycenými a nenasycenými tuky spočívá především v tom, jak je lidský organismus dokáže využít ve svůj prospěch. Nasycené tuky jsou zastoupeny v produktech živočišného původu jako je máslo, sádlo, nebo v pevných rostlinných tucích-margarínech. Jejich chemické složení způsobuje, že jsou pro metabolismus člověka těžko rozložitelné. Tělo má proto tendenci ukládat je v podobě tukové tkáně, či na stěnách cév a podněcuje vznik obezity a mnoha civilizačních chorob.

Nenasycené tuky , čili rostlinné oleje mají mnohem příznivější chemické složení, jsou lehčí rozpustné a obsahují vitamíny D a E, beta-karoten, lecitin a mnoho jiných látek nezbytných pro vyvážené fungování organismu. Lněný olej je ceněný zejména pro mimořádně vysoký obsah nenasycených mastných omega-3 kyselin.

Lignany , obsažené ve slupce semen, jsou v současnosti předmětem mnoha vědeckých studií. Kromě antioxidačních účinků příznivě působí při rakovině prsu, vaječníků, zda dělohy, v mnoha případech dokonce pomohly výrazně zmenšit nádory. Méně potěšujícím faktem je, že téměř 98% procent lignanů se v procesu lisování odstraní. Pokud se tedy rozhodnete pro koupi lněného oleje, pozorně si přečtěte etiketu, protože existují výrobci, kteří tyto látky do oleje dodatečně přidávají.

Díky těmto složkám má lněný olej přímo zázračné účinky na lidské zdraví. Působí protizánětlivě, ve výrazné míře příznivě ovlivňuje činnost srdce a cév, je přírodním likvidátorem rakoviny, pomáhá při energetické rovnováze organismu, při revmatismu, artritidách, i při plísňových onemocněních.

Je však velmi citlivý na správné zpracování a uskladnění. Nesprávným zacházením se jeho nutriční bohatství znehodnocuje, olej změní barvu a stane se spíše škodlivým jako prospěšným.
Pokud se rozhodnete přidat ho do svého jídelníčku, můžete očekávat výraznější aroma a kořeněnou chuť. Vyzkoušejte kombinaci s kvalitním tvarohem nebo jogurtem. Obsahují velký podíl bílkovin, které usnadní rozpouštění tuku. Účinné látky se tak dostanou až po úroveň nejtenčích kapilár a pročistí celý cévní systém.

V současnosti největší průkopnice lněného oleje, doktorka Budwigová, zahájila rozsáhlý výzkum a svůj způsob léčby onkologických pacientů založila právě na dietě obohacené o tento vzácný tuk, nebo přímo o semena, ze kterých je vyráběn.

Doporučuje se kupovat v malých množstvích. Jídla, do kterých se přidává je dobré zkonzumovat co nejrychleji, protože rychle oxiduje a ztrácí tak účinné látky. Dostupný je i v tobolkách. Označení lněného oleje za zázrak nebo všelék se vám možná bude zdát přehnané, ale současné vědecké studie potvrzují, že jde o mimořádný přírodní produkt se širokospektrálním účinkem na lidský organismus.

Autor: Lenka Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus