Lahodné šípkové víno

I když právě vrcholí vinařská sezóna a všichni producenti se rádi pochlubí kvalitním burčák ze své produkce, příroda nám kromě vinné révy nabízí i jiné plodiny vhodné pro přípravu chutného moku.
Stačí si zajít do lesa nebo parku, najít ten správný keř a posbírat šipky. Musí být však vyzrálé a měkké a dokonce nevadí, pokud přejdou mrazem. Šípky doma zbavíme stopek a kalíšků a umeleme je na masovém mlýnku. Pro správný poměr ingrediencí potřebujeme 1 kg šípků, 2 litry vody a 1 kg cukru. Pomleté ​​šipky nasypeme do pětilitrové sklenice, přidáme cukr, vinné kvasinky a zalijeme vodou. Směs necháme stát v teplejší místnosti asi 3 týdny, pak pohár přeneseme do sklepa či jiného chladnějšího prostoru. Dobrou pomůckou je víčko s kvasnou zátkou umístěnou na sklenici. Průběžně je třeba sledovat hladinu směsi. Pokud klesne, vodu dolijeme. Po třech měsících kvašené víno stočíme do lahví a můžeme klidně degustovat nápoj, který má svéráznou osvěžující chuť a hlavně obsahuje spoustu vitamínů včetně vitamínu C.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus