Koření zvýrazňující chuť
Koření jsou dnes samozřejmou součástí přípravy jídel - konzervují, zvýrazňují chuť, pomáhají při trávení a (!) Mohou i detoxikovat.
Ke koření s detoxikačními účinky patří:
Zázvor- je to koření pocházející z tropických asijských pralesů, rozšířený po celém světě. V Evropě byl zázvor dobře znám již v 9. století a používal se tak běžně, jako dnes sůl a pepř. Největšími producenty zázvoru jsou v současnosti Čína a Indie, ale údajně nejkvalitnější zázvor pochází z Jamajky.
Zázvor má dřevitou, pronikavě sladkou vůni a pálivou chuť. Používá se (čerstvý i sušený) při přípravě sladkých a pikantních jídel, a je součástí mnoha kořenících směsí. V Číně se kombinuje s česnekem. Ve starém Řecku se zázvor doporučoval jako lék proti jedům a na podporu trávení. S tímto významem se používá i dnes v asijském léčitelství.
Mletý zázvor se v Evropě přidává do chleba, sušenek, koláčů a různých cukrovinek. Kandysu zázvor údajně pomáhá při cestovní horečce. Zázvorový olej se používá k ochucení vína, piva a žaludečních likérů, potlačující nadýmání. Zázvorový čaj (připravuje se zalitím čerstvých nebo sušených oddenků na 5 minut) je vynikající proti bolestem hlavy. Zázvorové víno příjemně zahřívá v chladném počasí.
Kurkuma - se na Východě celá staletí používá jako lék. Má kořeněnou vůni s pozadím pomerančů a zázvoru. V asijských zemích se užívá jako tonikum při poruchách jater a přimícháním do mastí se používá k ošetření kožních nemocem. V Evropě se mletá kurkuma přidává do různých omáček a hořčičných směsí. Při koupi kurkumy třeba vědět, že barva udává její kvalitu: čím je tmavší, tím je lepší.
K dalším detoxikačním kořením, které se u nás běžně používají, patří lékořice, oregano, tymián, rozmarýn, bazalka, máta, šalvěj a estragon.
Tip : Pokud hledané koření neobjevíte v běžných obchodech, zkuste štěstí v prodejnách s čajem a v čajovnách.