Kopřiva jako léčivka
Léčivou rostlinou, ví asi každý, využít lze i v kuchyni. Ať se líbí, tady je recept na kopřivovou polévku, kopřivové karbanátky a kopřivový sirup ...
Kopřiva:
- - obsahuje vitamíny a minerály
- - podporuje činnost vylučovacích žláz a celkový metabolismus
- - má protizánětlivé a protialergické účinky.
Při sběru kopřivy upřednostňujte první jarní výhonky, v pozdějším období sbírejte jen listy z mladé, vrchní části kopřivy. Nasbíranou kopřivu důkladně umyjte pod tekoucí vodou a následně spařte horkou vodou.
Kopřivová polévka
POTŘEBA: 500 g čerstvě natrhaných kopřiv, 2dl sladké smetany, 1 litr bujónu, tavený sýr, 1 žloutek, dva rohlíky, pepř, sůl.
POSTUP: Nalijte do hrnce vývar a smetanu, přidejte na drobné kousky nasekanou kopřivy a na drobné kousky nakrájený sýr. Nechte vařit. Během varu ochuťte solí, pepřem a přidejte žloutek. Polévku servírujte s rohlíky nakrájenými na kolečka a opečenými na másle.
Kopřivové karbanátky
POTŘEBA: 150g kopřivových listů, 200g kaše z pšeničné mouky, olej, vegetu, pepř, sůl.
POSTUP: spařené listy kopřivy nakrájejte na drobné kousky a dejte vařit na cca 5 minut. Potom listy sceďte a smíchejte s hustou pšeničnou kaší; směs ochuťte vegetou, pepřem a solí. Z připravené směsi vytvarujte karbanátky a opečte je na oleji. Podávejte s bramborovým pyré a míchaným zeleninovým salátem.
Kopřivový sirup
POTŘEBA: Okolo 50 kousků mladých kopřiv, 2 litry převařené vody, 2 kg cukru, 3 citrony, 40 g kyseliny citronové.
POSTUP: Do převařené studené vody dejte kyselinu citrónovou, kopřivy a vymačkanou šťávu z citronů. Nádobu uložte do chladné místnosti. Na druhý den sirup přeceďte přes gázu a nechte cca 3 minuty vařit. Po mírném vychladnutí přimíchejte cukr. Když se cukr rozpustí, naplňte sirupem sterilizované láhve. Uzavřené láhve se sirupem odložte na chladné, tmavé místo.