Když se urodí hodně hub co s nimi

Prší a asi ještě chvíli bude pršet. Dobrá zpráva pro houbaře. Neboť o pár dní zasvítí sluníčko a hub bude opravdu jako po dešti. Nabízíme základní tipy pro tepelné zpracování hub.
Houby nikdy nekonzumujeme syrové s výjimkou pěstovaných žampionů.
Je to těžší stravitelná potravina, proto je připravujeme jen na malém množství oleje a houby nikdy nekombinujeme s tučnými druhy masa. Lidé s obtížemi trávicího systému by je neměli jíst vůbec a vhodné nejsou ani pro malé děti.
Mají výraznou typickou chuť, kterou netřeba prorážet množstvím koření, i se solením bychom měli být opatrnější. V každém případě koření i sůl přidáváme až ke konci vaření.
Větší houby zužitkujeme na přípravu hlavních jídel (smažené, pečené nebo grilované, houbový guláš), menší dáme do polévek, omáček, nádivek, rizota, kroket i na zpestření masných receptů nebo je udusíme s vajíčkem.
Na vaření nepoužíváme nádoby s poškozeným smaltem, v takových houby zčernají.
Po uvaření bychom pokrm z hub měli zkonzumovat hned, ohřívat zbytky houbového jídla není z hlediska zdraví dobré, houby obecně podléhají rychleji zkáze. Vytvářejí se v nich přírodní toxiny, které způsobují trávicí obtíže. Podobné jedy se tvoří i při opruzeninách surových hub, pokud je přenášíme z lesa nebo z obchodu v igelitovém sáčku.
K oblíbeným letním druhům hub patří smrčky nebo Smrž, houby, plavečky, bedly, kuřátka a zejména houby, které mají výrazné a charakteristické ořechové aroma. Během celého roku jsou k dispozici pěstované žampiony a hlíva ústřičná.

Malá rada:
Při dušení pokrájených hub nedávejme na pánev najednou velké množství. Houby obsahují hodně vody, která se vzápětí uvolní a při takovém množství se nestihne vypařit, proto se začnou houby ve šťávě příliš rychle dusit. Jak to vyřešit? Na rozpálenou pánev dáme nejprve menší část pokrájených hub a když začnou hnědnout, přidáme další várku. Podobně si můžeme připravit polotovar na přípravu polévek či jiných receptů na zimní měsíce. Houby však v takovém případě dusíme bez cibule do poloměkka a nesolíme. Takto tepelně zpracované je můžeme zamrazit nebo zavařovat, v druhém případě je třeba i sterilizovat.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus