Kdo chce zhubnout pojídá ovoce a zeleninu
Kdo chce zhubnout, musí jíst ovoce a zeleninu," křičí na nás ze všech stran. Avšak ne každé ovoce je hned dietní bombou a žroutem tuků. Některé druhy se svým obsahem cukru vyrovnají čokoládové tyčince či pudingu se šlehačkou. Zhubnout díky ovoci se dá, jen je potřeba vybrat si ty správné druhy.
"Špatné" ovoce (žádné ovoce není špatné, ale to, které nám brání zhubnout je přece jen trošku horší) je to, které obsahuje velké množství sacharidů - má takzvaný vysoký glykemický index. Velké množství cukru v těle totiž aktivuje enzym inzulín, který zajišťuje zvýšený příjem glukózy do svalových a tukových buněk a vyvolává ukládání tuku. A to je důvod, proč se z některých druhů ovoce přibírá a nehubne. Vyhýbejte se například banánům, jejichž glykemická hodnota je tak vysoká, že dva banány vám dodají energii, kterou byste spálili za hodinu a půl běhu, posilování nebo jiného intenzivního sportu. Vysoký obsah cukru má i hrozny, proto si ho dopřejte opravdu jen v malých dávkách, podobně jako sušené rozinky. I když mají nízký obsah tuků, 150 gramů rozinek dokáže svou energií nahradit plnohodnotný dvouchodový oběd. Sušené datle obsahují sice rozpustnou vlákninu a bohatý zdroj vitamínu C, avšak díky velkým zásobám cukru produkují hodně inzulínu. Obsahují málo tuků, ale mnoho kalorií, proto s nimi raději opatrně. Vysokokalorických ovocem je avokádo, jedna porce obsahuje minimální obsah vody a 700 až 800 kilojoulů.
Pamatujte, že nezáleží na původu ovoce, ale na jeho energetické hodnotě a množství cukru a tuků, které v sobě skrývá. Nezapomínejte, že přezrálé, konzervované, sušené a kandované ovoce obsahuje více cukru a má vyšší energetickou hodnotu. Než využijete všechny dostupné zdroje ovoce na snížení své hmotnosti, vězte, že ovoce a zelenina jsou součástí diety, ale neměly by tvořit Stopercent vaší celodenní stravy. Lidský organismus potřebuje i bílkoviny, libové maso a mléčné výrobky.
Na snídani borůvky, na večeři citron
Citrusy jako grapefruity, pomeranče a citrony tvoří důležitou součást ovocné diety. Grep doslova zneškodňuje cukr, látky v něm obsažené totiž zrychlují látkovou výměnu cukru, který se neukládá do zásob. Pro hubnutí s grepy se používá zaručený grif, půlhodinu před každým jídlem snězte polovinu grepu. Následný oběd vám rychleji stráví a tuky se spálí. Citrony se doporučují konzumovat před spaním, tehdy podporuje tvorbu růstových hormonů, které působí jako "zeštíhlovací". Pomeranče kromě vysokého obsahu vitamínu C, který ve větším množství urychluje spalování tuků, obsahují i kyslinu listovou a pantotenovou - ty nastartují látkovou přeměnu a upraví trávení. I při citrusovém ovoci se řiďte starým ošuntělé pravidlem, méně je někdy více. To že sníte denně kilo pomerančů, vám nezaručuje hubnutí. Denně zkonzumujte maximálně dva kusy citrusů.
I když je meloun podle botaniky zelenina, která má blíže k okurce jako k jakémukoliv ovoci, díky sladké chuti a vitamínový složení jej můžete během ovocné diety zařadit do jídelníčku. Velkým plusem melounu je jeho složení - přes 90% jeho obsahu tvoří voda. Navíc obsahuje vitaminy C, A a minerál draslík. Sto gramů vodního melounu obsahuje 140 kilojoulů, tatáž váha melounů cukrových se žlutooranžovou nebo zelenou dužinou obsahuje 230 kilojoulů. Výborným hubnoucí ovocem jsou i jablka, plné vitamínu C, hořčíku, draslíku, vápníku a zároveň chudé na sodík a tuk. Po lehkém obědě nebo večeři bývají dietní, předtím zvyklí na těžší jídla, nedostatečně zasycení. A právě tehdy je čas na jablíčko. Kromě výživné hodnoty nabízí pomalá a oproti jiným druhům ovoce delší konzumace jablka dostatek času, aby si mozek uvědomil, že žaludek je zasycený. Vynikajícím zpracovatelem cukrů jsou i jahody, které obsahují nízké procento fruktózy a chrom, který zpracovává cukry v organismu.
Peckovice jako švestky a třešně jsou také výborným zeštíhlujícím ovocem. Švestky obsahují balastní látky s močopudným účinkem a v střevech vážou tuky, které pak nemají šanci uložit se do buněk v bocích, bříšku nebo na stehnech. Až 85% švestek tvoří voda, zbytek obsahuje vitaminy A a skupiny B, zároveň málo kalorií. Třešně za svou "protiobézní činnost "děkují vitaminu C, draslíku a vápníku. Čerstvé třešně zabraňují, aby se tuky dostaly do krve. Borůvky díky látce myrtilin snižují hladinu cukru v krvi a podporují funkci střev. Doporučují se konzumovat hlavně dopoledne. Během ovocné diety jsou povoleny i nektarinky (83% vody, málo kalorií), rozporuplným ovocem je papája. Na jedné straně je zásobárnou kalorií, na straně druhé obsahuje látky spalující tuky.
Exotické ovoce ví divy
Ananas je ideální hubnoucí ovoce, enzymy v něm zmírňují záněty, zlepšují trávení a při hubnutí zpomalují proces ukládání tuků. Enzym bromelin aktivuje látkovou přeměnu, produkuje činnost slinivky břišní, pomáhá rozkládat bílkoviny, štěpí v těle tuk a zabraňuje vzniku nového. Až 80% ananasu tvoří voda, zbytek jsou převážně sacharidy. Ananas detoxikuje organismus, odvádí z těla přebytečnou vodu, urychluje spalování tuků, zabraňuje tvorbě tukové tkáně, zároveň odvodňuje organismus. Jezte půl ananasu denně, jeden plátek před každým jídlem. Sto gramů ananasu obsahuje 42 kalorií.
Výborným pomocníkem při zbavování se kil je kiwi se svým obsahem 56 kalorií na 100 gramů. Skrývá mnoho vitamínu C a zeštíhlující hormony. Vitamin C spolu s magnéziem podporují látkovou výměnu, draslík odvodňuje organismus a antioxidanty dokáží zbavit stresů, které čekají na většinu hubnoucích lidí. Kiwi vykonává dobrou práci i při zbavování se celulitidy.
Určitě jste už slyšeli o zázracích z pralesa - o acai a maqui . Tyto bobule dokáží snížit hladinu cholesterolu, jsou bohatým zdrojem antioxidantů a vitamínů, zvyšují energii a podporují imunitu. Zrychlují vyloučení tuků z těla namísto jejich ukládání do zásob. Maqui obsahuje dokonce látku resveratrol, která potlačuje chuť na jídlo a snižuje příjem potravy o osm procent.
Pár rad navíc
Hlavní zásadou zdravého hubnutí je správné načasování jednotlivých chodů a množství živin ukrytých v jídle. Hlavní chody konzumujte pravidelně každé čtyři hodiny (některé zdroje uvádějí pětihodinový interval). Během ranních a poledních hodin se látková přeměna našeho těla soustředí hlavně na bílkoviny a sacharidy, proto bychom měli tělu dopřát právě tyto živiny. Sacharidy najdete právě v ovoci a v obilovinách. Tuku se dopoledne a v poledne vyhýbejte, nepřeměňuje se a nevyužívá, rovnou se ukládá. Tuky se spalují až ve večerních hodinách, to ovšem neznamená, že je to vhodný čas na smažená jídla. Na večeři si dopřejte jen zdravé tuky ukryté v ořechách, rybách, mase, pomůže kombinace tuků s bílkovinným jídlem. Pokud hubnete, denně byste měli přijmout okolo 5000 kilojoulů, muži kolem 6000.
Cukry dokáží být při hubnutí velmi nebezpečné, zejména v kombinaci s tuky. Naše tělo má neustálou hladinu glukózy v krvi, která se začne ukládat do jater a svalů jako glykogen, energetická zásoba, když je glukózy v těle více. Bohužel, více než 700 gramů glykogenu se do svalů a jater neuloží, což má za následek, že se glukóza vydá na cestu do tukových buněk.
Autor: Zuzana Krátká