Jarní recepty
Velikonoce je z dalších důvodů, abyste zkusili nové recepty, které potěší celou vaši rodinu. Překvapíte je netradičními jehněčími kotletami a citronovým moučníkem.
Mrkvová krémová polévka se zakysanou smetanou (tip pro parní trouby)
Počet porcí: 4
Ingredience: 500 g mrkve, 50 g cibule, 40 g másla, ½ stroužky česneku, ¾ l zeleninového vývaru, 1 lžička červené papriky, 1/8 l kysané smetany, sůl, pepř, 1 PL nasekané petrželky
Způsob přípravy: Mrkev a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky, česnek jemně nasekáme. Tyto přísady spolu s máslem, vývarem a červenou paprikou dáme do nádoby s plným dnem na 12-15 minut (nastavení na 100 stupňů). Uvařenou směs rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu a vložíme zpět do parní trouby na 2 minuty (nastavení na 100 stupňů). Dochutíme pepřem a solí a posypeme natí.
Jehněčí kotlety
Počet porcí: 4
Ingredience: 4 jehněčí kotlety (1 ks asi 100 g), 2 PL oleje, sůl, pepř, 40 g česnekového másla
Způsob přípravy:
Kotlety potřeme olejem, položíme na rošt, podsuneme plech na odkapání a připravujeme pod rozehřátým grilem (při 275 ° C) nebo horkým vzduchem (při 220 ° C), 5 minut z každé strany (vždy 3. nebo 4. úroveň odspodu), okořeníme solí i pepřem a podáváme s česnekovým máslem.
Jehněčí hřbet s kůrkou a zeleninou
Počet porcí: 4
Ingredience:
Maso: 2 jehněčí hřbety (1 ks asi 650 gs kostí), sůl, mletý pepř, 2 PL olivového oleje, 1 PL cukru, 80 g piniových semínek, 60 g černých oliv (bez pecky), 100 g měkkého másla, 1 lžičku nasekaného rozmarýnu, 1 PL strouhanky • zelenina: 1 bílá cibule, 1 lilek, 1 červená paprika, 1 středně velká cuketa, 2 lžíce olivového oleje, 2 větvičky rozmarýnu, 1 stroužek česneku, sůl, mletý pepř, 100 ml octa Balsamico, 100 ml červené hroznové šťávy nebo červeného portského vína, 50 g cukru
Způsob přípravy: Jehněčí hřbet osolíme, opepříme a orestujeme z obou stran na olivovém oleji 2-3 minuty. Položíme na rošt a pečeme v troubě 50 minut (horní + spodní pečení 85 ° C, 2. úroveň odspodu). Pod rošt zasuneme plech jako záchytnou misku. Cukr necháme na pánvi zkaramelizovat, přidáme piniové semínka, promícháme, dáme na plech vychladnout a nadrobno nasekáme, stejně tak i olivy. Máslo ušleháme do pěny a přimícháme piniový krokant, olivy, rozmarýn a strouhanku, dochutíme solí a pepřem. Hmotu dáme do kapsy, rozválíme na tloušťku asi 7 mm a dáme do chladu. Zeleninu očistíme, oloupeme, případně omyjeme. Cibuli, lilek a papriku nakrájíme na 2 cm proužky, cuketu na 1 cm plátky. V pánvi na olivovém oleji necháme při mírné teplotě 10 minut podusit papriku, cibuli a lilek, přidáme plátky cukety, česnek, rozmarýn a dusíme dalších 5 minut, dochutíme solí a pepřem. Vybereme česnek s rozmarýnem a zeleninu uchováme v teple. Ocet, hroznovou šťávu a cukr svaříme na sirup a krátce před podáváním zeleninu marinujeme. Jehněčí hřbet vyjmeme z trouby a rozehřejeme gril na 240 ° C. Vychladlou hmotu rozkrojíme na dva obdélníky ve velikosti masa, položíme na maso a pod rozehřátým grilem gratinujeme 3-5 minut (3. úroveň odspodu). Podáváme s bramborami.
Citronový moučník
Počet porcí: 12
Ingredience: Těsto: 175 g mouky, na špičku nože prášku do pečiva, 90 g másla, 50 g cukru • Náplň: 500 g tvarohu, 200 g moučkového cukru, 4 vejce, kůra a šťáva z citrónu
Způsob přípravy: Z mouky, prášku do pečiva, tuku a cukru vypracujeme hladké těsto a dáme na 30 minut odpočinout do chladu. Těsto rozválíme, vložíme do dortové formy o průměru asi 30 cm a vidličkou několikrát propíchneme. Na oblohu smícháme všechny přísady, rozetřeme na těsto a pečeme v troubě 40-45 minut do světlezlaté barvy (horký vzduch 160-180 ° C, 1. úroveň odspodu). Upečené těsto nakrájíme na kousky.
Jogurtová bábovka
Ingredience: Třené těsto: 4 vejce, 250 g jogurtu, 240 ml oleje, dřeň z 1 vanilkového lusku, 1 lžičku nastrouhané citronové a pomerančové kůry, 200 g cukru, 230 g hladké pšeničné mouky, 1/2 prášku do pečiva, sůl, 400 g lesního ovoce (mražené) • glazura: 100 g cukru, 80 g mandlových lupínků, 200 g bílé čokoládové polevy, 50 g měkkého másla, 1 PL oleje • dále: máslo a piškotová strouhanka (z dětských piškotů) na vymazání a vysypání formy, forma na bábovku
Způsob přípravy: Formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a postavíme do chladu. Na třené těsto oddělíme vejce. Žloutky, jogurt, olej, vanilku, citronovou a pomerančovou kůru a polovinu cukru ušleháme v míse do pěny. Prosejeme mouku, prášek do pečiva a zamícháme. Bílky ušleháme se špetkou soli do polotuhého sněhu, přidáme zbylý cukr a ušleháme krémový sníh. Sníh přimícháváme postupně do těsta a nakonec přidáme mražené ovoce. Těsto ihned naplníme do formy a pečeme v troubě 50-60 minut (horní / spodní pečení 160 ° C, 2. úroveň odspodu). Bábovku necháme krátce vychladnout, pak ji vyklopíme z formy, položíme na rošt a necháme vychladnout. • Na glazuru necháme v hrnci zkaramelizovat cukr a 50 ml vody do zlatohnědé barvy. Přimícháme mandle a karamel rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, necháme vychladnout. Mandlový karamel dáme do kapsy a válečkem na nudle rozdrobíme. Do rozpuštěné bílé čokoládové polevy přidáme máslo, olej a nakonec přimícháme karamelové kousky. Bábovku polijeme touto polevou a necháme ztuhnout