Jak slavnostně prostřít
Přesto, že jste přesvědčeny, kde a jaký talíř či příbor položit, stává se, že vás to při přípravě svátečního stolu může zaskočit.
Výjimečná rodinná setkání ve vaší režii, si také zaslouží dokonale uspořádanou slavnostní tabuli a menu. Na tradicích není nic špatného, pokud navíc přivodí neobyčejnou atmosféru, je o důvod víc se jich držet. Různé cizí vlivy, nepřinášejí jen to dobré. Jedním z příkladů ve stravování jsou "fastfoody", při kterých si vystačíte jen s rukama nanejvýš vidličkou ....
Ubrusy a prostírání
V současnosti už nemusíte mít na stole jen bílé damaškové či lněné ubrusy. Podle typu oslavy a vašeho vkusu, můžete zvolit různé druhy prostírání s ubrousky z přírodních textilií, ale i klasické papírové ubrousky. Při vysoce slavnostních stolech se však zachovávají ubrousky z přírodních materiálů , které leží vlevo od základního talíře nebo upravené na něm. V každém případě se vyhýbejte textilním ubrouskům, které jsou vyrobeny z jiných materiálů než je přírodní, nesají a jsou vysoce neestetické.
Kam s talíři a skleničkami
- pravidlo: Pokud vám to umožňuje prostor, ukládejte talíře tak, aby středy sousedních talířů byly od sebe vzdáleny alespoň 70 cm a okraje talířů, ať lícují s okrajem stolu.
- pravidlo: Pokud nemáte dostatečný počet kusů jídelní soupravy, použijte pro každý chod jinou stejnou sadu. Základ tvoří plochý talíř, na kterém se nachází plochý talíř na předkrm, nebo hluboký talíř na polévku. Vlevo se nachází talíř či miska na salát, vpravo kompotová miska.
- pravidlo: Dbejte, aby vaši hosté měli čisté a vhodné sklenice, podle typu nápoje. Sklenice jsou uspořádány zprava doleva v pořadí, v jakém se budou podávat. Sklenice na aperitiv stojí nejblíže hostu, protože ho použije jako první, například: aperitiv, bílé víno, červené víno, sekt a pohár na vodu.
Umístění příborů
Při viacchodovom obědové menu je třeba umístit několik druhů příborů na omezený prostor. Je to asi nejtěžší krok při prostírání svátečního stolu. Kromě správného umístění, vyžaduje i speciální příborový set, samozřejmě, pokud ho vlastníte.
- pravidlo: Příbory musí být vyleštěné, bez zaschlých skvrn z myčky nádobí.
- pravidlo: Obvykle se příbory ukládají tak, aby jejich okraj byl vzdálen od okraje stolu asi 1 cm.
- pravidlo: Příbory se umisťují směrem od talíře v pořadí, v jakém se budou podávat: předkrm, polévka, ryby, hlavní chod, moučník a dezert.