Jak si správně připravit volské oko
Rychlá večeře nebo spíše příloha zahuštěné omáčky? Volské oko je oblíbeným jednoduchým jídlem, které dobře zasytí. Třeba ho však umět správně připravit.
Důležitá je již pánev. Může být obyčejná, ale pokud chceme dosáhnout efektní přesně kulatý tvar, použijeme speciální pánev na přípravu vdolečků.
Vejce můžeme opékat na oleji i na sádle, ale chutný je i výpek ze slaniny.
Olej musí být rozehřátý, protože bílek by se na pánev jinak lepil.
Rozklepneme a vejce opatrně necháme skořápky sklouznout na pánev tak, aby se žloutek nerozlil.
Vejce necháme pražit na silnějším ohni, dokud bílek neztuhne a okraje nejsou křupavé. Pak plamen stáhneme, pánev nakloníme a volské oko přelijeme horkým tukem, aby se dokončil i povrch.
Pomoci si můžeme i pokličkou, kterou zakryjeme pánev. Na povrchu se vytvoří bílý povlak, ale žloutek zůstane měkký.
Hotové volské oko vyjmeme z pánve a položíme na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.
Okamžitě podáváme, ale ještě předtím vejce osolíme, případně trochu opepříme nebo posypeme mletou červenou paprikou.
Zkusme i sázené vejce
Pokud se chceme vyhnout kaloriím, které představuje opékání na tuku, můžeme si udělat ztracené vejce. Nejprve přivedeme vodu s dvěma lžícemi octa do varu a pak do ní rozklepneme opatrně vejce, případně i více. Po zahájení opětovného vření vejce necháme ve vodě jen 2 minuty, aby bílek ztuhl, ale žloutek uvnitř zůstal polotekutý. Vybereme je pomocí diravé naběračky. Podáváme hned k omáčce, výborná je bramborová kaše.
Pro milovníky mikrovlnky
Pokud jsme příznivci vaření v mikrovlnné troubě, plochou formu si musíme vytřít máslem a pak do ní rozbijeme vejce, přičemž žloutek propíchneme. Při výkonu 500 W pečeme 1 minutu. Hotové ho osolíme a opepříme. Pokud potřebujeme vejce pro několika stolovníků, připravujme je raději po jednom, aby bylo každé umístěné uprostřed trouby a tak i rovnoměrně připravené.
Poznámka:
Volské oko můžeme podávat na krajíci chleba potření hořčicí, na housce s opečenou šunkou, ale může být i spolu s vařenými bramborami a osmaženou cibulkou plnohodnotnou večeří. Hlavní menu chutného oběda představuje kombinace volského oka a čočky nebo špenátu.