Jak si poradit s ovocem
Jak si poradit s ovocem na talíři v restauraci
Ovoce se mnohokrát servíruje ve svém obalu, čili ve slupce, proto ho musíme před konzumací jednoduše vybalit. Ovoce jíme pomocí příboru, rukama pouze v případě, pokud nám obsluha na stůl přinese misku na opláchnutí prstů finger-bowl .
- Z banánu nejprve odřízneme konce obou stran, slupku nařežeme na obou podélných stranách, levé i pravé, slupku srolujeme na vidličku a banán krájíme na kolečka.
- Bobule jako jahody a hrozny jíme rukama. Jahodu uchytíme za stopku, hrozen hroznů si přeneseme vidličkou na talíř a ujídáme bobule hroznů.
- Broskve se konzumují ovocným příborem.
- Třešně si přeneseme na dezertní talíř a konzumujeme rukama, přičemž pecku vyjmeme z úst na talíř použitím lžičky.
- Grapefruit rozkrojíme na dvě poloviny, jednotlivé měsíčky oddělíme od tenkých průsvitných blanek a zahnutým grapefruitovým nožem vyjmeme dužinu ze slupky. Konzumujeme dezertní vidličkou.
- Kiwi rozpůlíme na půlky a jednoduše vyjíme malou dezertní lžičkou.
- Šištičky jako maliny a ostružiny a malé bobulovité plody jako borůvky a brusinky si nabíráme dezertní lžičkou.
- Mango není lehkým oříškem. Jednodušší verze jeho konzumace začíná opatrným oloupáním celého plodu. Pak ovoce jen jednoduše krájíme na plátky dezertním příborem dokud nenarazíme na pecku. Pokud si myslíte, že zvládnete i složitější způsob, položte mango na část, která více plochá, prořízněte mango pod peckou a zopakujte to i na druhé straně. Vzniknou Vám dvě poloviny tohoto ovoce a střední část s peckou. Poloviny vyjíme lžičkou. Podobným způsobem se konzumuje i avokádo, s tím rozdílem, že při avokádu se pecky zbavíte snadněji a to protichůdným otáčením polovin avokáda.
- Melounové plátky nebo kousky, které dostaneme od obsluhy na talíř, si nakrájíme ještě na menší kousky a zároveň odstraníme nožíkem malé zrníčka. Kousky konzumujeme vidličkou.
- Slupku pomeranče nařežeme na několik dílů, mezi slupku a dužinu vložíme lžičku a od sebe oddělujeme. Použitím lžičky a vidličky oddělíme od sebe jednotlivé měsíčky, které si pak vkládáme do úst dezertní vidličkou.
- Švestky jemně přepůlit a vyjmeme pecku následně si poloviny plodu vidličkou vložíme do úst.