Jak si poradit s dezerty
Jak si elegantně poradit s dezerty a sýry v restauraci
Dezerty
- Na moučníky používáme moučníkový příbor sestávající z vidličky, kterou držíme jako obvykle v levé ruce a lžičky, kterou manipulujeme jako s nožíkem.
- Ovocný salát nebo zákusek můžeme konzumovat jen vidličkou v pravé ruce.
- Krém a zmrzlinu je možné jíst jen lžičkou v pravé ruce. Týká se to i nanuků.
- Pěnové dezerty také konzumujeme lžičkou.
- Jogurtové a _tvarohové_ dezerty dlouhou lžičkou v pravé ruce.
- Pralinky, mandle v čokoládě, arašídy v hořké čokoládě, nebo jakékoliv dezertní jednohubky jíme pomocí rukou.
Sýry
Podávají se ve formě sýrových mís, nebo nám obsluha odřízne z vybraných druhů sýra, nebo si speciálním nožem ukrojit kousek sami, který napíchneme a přeneseme na talíř. Měkčí druhy sýra jako mozzarella nebo gorgonzola se nanášejí na kousek pečiva. Tvrdé sýry se krájejí příborem a do úst přenášejí vidličkou. Sýry jako parmezán a pecorino se Ulama zmiňovaným speciálním nožem se zahnutým špicí na kousky, které si do úst přenášíme rukou.
Při konzumaci začínáme od jemnějších, méně aromatickejších druhů k pikantnější sýrům s intenzivnější chutí. Kůrky sýrů nekonzumujeme.