Jak rozdělujeme potraviny

Pro začátek si zkusme něco říct o základních pojmech, které charakterizují jednotlivé poživatin. Takto pouze pootevřeme moudrou knihu plnou informací o všech složkách naší potravy. Ostatní informace a podrobněji budeme postupně přinášet v dalších článcích.

 

POTRAVINY jsou všechny látky v původním, upravovaném nebo tepelně zpracovaném stavu, které slouží lidem na výživu.

Potraviny známe

  • živočišné (maso, mléko, vejce) 
  • rostlinné (obiloviny, zelenina, ovoce, houby, luštěniny).

Pochutiny jsou doplňkovým prvkem ve výživě a mají různou funkci.

  • Čaj, káva či kakao mají osvěžující a povzbudivé účinky,
  • bylinky pro obsah vitamínů a flavonoidů plní ochrannou funkci 
  • nakonec různé koření, aromatické látky, natě, sůl, kečup či tekuté kořeninové směsi zlepšují chuťové vlastnosti jídel a přispívají k vyšší hodnotě zpracovaných potravin.

Zčásti do této skupiny patří i oblíbené lahůdky, které nejsou pro zdraví člověka potřebné, proto je nezařazujeme mezi potraviny. Zvyšují však požitek z jídla a bývají součástí rituálu pohoštění při různých slavnostních příležitostech. Jsou to všechny zákusky, bonbóny, ochucené oříšky, slané lupínky a krekry, ale i čokoláda. S výjimkou druhů s vysokým obsahem kakaa, které jsou pro organismus přínosem.

NÁPOJE jsou všechny produkty s obsahem vody vyšším než 80 procent. Jejich úkolem je uhasit žízeň. Ať už jsou to minerální vody, čaje, džusy, ale i energetické či kolové nápoje a také alkohol, například pivo. I když se voda dostane do těla i konzumací mléka a polévky, mezi nápoje tyto druhy neřadíme, protože jejich prvořadým úkolem je zasycení

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus