Jak na masopustní koblihy

Šišky nebo koblihy či česky kobliha  jsou oblíbeným moučníkům a patří k Masopustní období stejně jako perníčky k Vánocům. Mnozí by si rádi udělali pravé domácí, ale nemají odvahu se do receptu pustit. Poradíme, jak si doma připravit tento sladký pamlsek, opravdu to není až tak složité. Kdo bude držet pokynů, určitě se mu podaří i na poprvé.
Jako základ potřebujeme

Suroviny:

půl kila hladké mouky, 300 ml mléka, asi 50 g moučkového cukru, 2 vejce a navíc ještě 2 žloutky, kostku droždí, 4 lžíce oleje, 4 lžíce rumu a sůl.

Postup:

Do dvou třetin vlažného mléka dáme droždí, lžičku cukru a ze 2 lžíce mouky a uděláme si kvásek.
Do větší mísy nalijeme zbytek mléka a přidáme kvásek, vejce, žloutky i zbytek cukru a vše dobře vymícháme metličkou. Do směsi pak přidáme rum a olej a po částech prosátou mouku smíchanou se špetkou soli. Uhněteme a pokud se nám zdá, že je těsto příliš řídké, přidáme ještě trochu mouky.
Vymýchané těsto nesmí být pevné, spíše měkké a vláčné. Pomoučímeho a necháme v misce na teplém místě vykynout, co bude v případě nepříliš hustého cesta trvat asi půl hodiny.
Těsto si vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme na plát silný asi 2 cm. Potom z něj vykrajujeme pomoučeném okrajem pohárku nebo kulatou formičkou kolečka, které necháme ještě asi 15 minut odpočívat. Vykrajujeme je těsně vedle sebe, abychom měli co nejmenší odpad, protože po opětovném promísení těsta na kompaktní směs a rozválení nemá již druhá várka koblížků tak nadýchané těsto jako předešlá.
Nakynuté kolečka smažíme po obou stranách v hluboké pánvi ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku. Kdysi to bylo výhradně sádlo jako klasický tuk domácností v čase zabijaček, dnes se používá i olej.
Ještě teplé koblížky posypeme moučkovým cukrem, ve kterém jsme měli odložený vanilkový lusk. Hotové můžeme ještě vylepšit hromádkou džemu, šlehačky nebo ovocné pěny.
A Masopustní sladký zázrak je hotov!  Můžeme si ho dát k odpolední kávě, čaji, nebo na snídani a s sklenicí mléka.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus