Jak na mafiny
Míchání světových kuchyní má velkou výhodu. Do našich gastronomických zvyklostí se postupně zakomponují i recepty, které bychom jinak neměli možnost ochutnat. Podobně jako typický americký dezert - mafiny, na kterém si zvyknou pochutnat nejen naše děti, ale i my sami. Navíc tento jednoduchý moučník má tolik variací, že si přijdou na své stejně milovníci kombinaci lahodného těsta a ovoce či čokolády, ale i pochoutek naslano.
I když v každém supermarketu či pekárně dostat hotové, upéct si je můžeme i doma. Není to náročný recept, naučí se ho klidně i větší školáci. Třeba dodržet pár užitečných zásad:
Základem je polohrubá mouka, kterou pro zjemnění moučníku můžeme smíchat s hladkou v poměru 1:1.
Při přípravě těsta je místo mléka lepší použít jogurt nebo zakysanou smetanu, pomůže k vláčnější struktuře upečeného těsta. Hotové těsto má být nadýchané, pórovité, vlhké a šťavnaté.
- Můžeme sice použít podle receptu i rostlinný tuk, ale máslo je vhodnější.
- Těsto by se nemělo vymíchat v mixéru, ale ručně a krátce, jeho konzistence má být polohustá a spíše trochu víc hustší, aby se po naložení dávky do formičky nerozteklo a vytvářelo mírný kopeček.
- Těsto nakládáme do silikonové nebo teflonové formy na mafiny nebo do porcelánových mističek na zapékání. Ty jsou pro velikost výborné zejména, pokud do těsta zamícháme kousky čokolády nebo větší kousky ovoce. Pokud máme obyčejnou plechovou formu, do každého prostoru na mafiny vložíme nejprve papírový košíček.
- Formu nebo papírový košíček naplníme jen do 2/3, protože mafiny pečením zvětší svůj objem, takže velké množství těsta by proteklo přes okraj a moučník by byl zdeformovaný.
- Mafiny pečeme v předehřáté troubě asi 15 až 20 minut při teplotě 190 ° C, při vyšší by se vysušili, při nižší by se těsto nezvedlo. Výjimkou je teflonová forma, která je výborným vodičem tepla, v jejím případě teplotu snížíme na 165 ° C.
- Po vyjmutí z trouby je necháme 2 minuty ve formě, až potom je opatrně vyjmeme z formiček. Netřeba je tam nechat příliš dlouho, mohli by zvlhnout a těžší by pocházeli.
Často opakované chyby:
- Pokud jsme těsto příliš dlouho mixovali, mafiny budou zplihlé nebo v těstě se vyskytnou velké díry.
- Příliš mnoho mouky způsobí tuhost těsta, které bude hůře stravitelné a méně chutné.
- Dlouhé pečení nebo vysoká teplota trouby může mafiny vysušit.
- Horká trouba je může připálit, přičemž uvnitř zůstanou syrové.
- Pokud jsme je pekly naopak při nízké teplotě, těsto není nadýchané a nezíská zlatohnědou barvu.
- Pokud je problémem dostat je z formiček, tak jsme je nedostatečně vymastili (silikonové a teflonové netřeba).