Jak na bylinky a koření


Jak zvýraznit aroma koření
Vložte na pánev vybrané koření (nejlépe v celku) a přihřejte je při vysoké teplotě nasucho.Ihneď po zahřátí koření rozemelte nebo ho použijte v celku.

Koření po domácku
Vyberte z pálivé papriky semínka, nechte je vysušit.Vysušené je pak podrťte, vznikne pikantní koření.Koření rozdrtíme tak, že do mikrotenového sáčku vložíme jakékoliv celý pepř a rozdrtíme ho válečkem.

Pepř
Ochutíte s ním každé zeleninové a masové jídlo, avšak zajímavou chuť dostanete pokud ho trochu přidáte do jogurtu s čerstvým ovocem. Nejkrásnější aroma jídlo získá, pokud celý pepř těsně před přidáním podrtit.

Růžový pepř
Nejvhodnější je ho použít jako čerstvě rozemletý.Hodí se skvěle k mletému telecímu masu.

Červená paprika
Mletou červenou papriku nerozpúšťajte na příliš horkém tuku, protože zhořkne a ztrácí barvu.

Mletá paprika
Přidává se do gulášů, omáček, pomazánek, klobás, k dušení a pečení masa, ale i jako směs do grilovacího koření. Dodá jídlu specifickou chuť a barvu.

Překořeněné jídlo
Abyste se zbavili příliš kořenité chuti ve vařeném jídle, nechte jídlo dále vařit, ale bez pokličky.

Chilli papričky
Nařezávají se po délce plodu. Ochuceny se s ním zeleninové nebo masové omáčky a je vhodné i do polévek.

Jak čistit chilli papričky
Na začátek odkrojte špičku a stopku. Pak papričky rozřízněte po délce a vyklopte semínka spolu s žebry. Tímto způsobem Vám zůstanou dva trojúhelníčky dužiny.

Chilli
Pro jejich lahodnější a vláčnější chuť je nejdříve oloupejte.

Bobkový list
Hodí se na marinování nebo při přípravě masa, zvěřiny a ryb. Výborně ochutí i zeleninové vývary, pokrmy z kysaného zelí, přírodní, a také smetanové omáčky. Přidejte jej až do hotových jídel.

Feferonky
Můžete je konzervovat v mrazničce, klidně je použijte i zamrzlé, nemusíte čekat až se rozmrazí.

Kapary v nálevu
Nejčastěji se vyskytuje ve slaném a kyselém nálevu, a proto před použitím kapary nejdříve propláchněte vodou, abyste jídlo, do kterého jdete kapary přidat, nepresolili.

Hřebíček
Využijte ho při vaření vína, čaje nebo ho použijte tak, že ho jednoduše napíchne do cibule a přidáte ho do rýže při vaření, odstraníte tak zápach po pytlovině. Přidejte ho i do jídel ze zvěřiny nebo do kořeněných polévek.

Kurkuma
Je ze směs koření, se kterou není vhodné manipulovat v kuchyňském nářadí s umělé hmoty, protože je pak problematické takové nářadí očistit od žluté barvy z tohoto koření. Tato směs se přidává do zeleninových jídel, omáček, pokrmů z ryb a rýže. Také ji lze využít jako přírodní barvivo, pokud chcete zpestřit barvu másla nebo těstovin.

Muškátový květ
Přidávejte ho především do sladkých pokrmů, jakými jsou některé dezerty, pudinky, ale i do vaječných a sýrových pochoutek.

Kmín
Využijte ho do sladkých nebo slaných pokrmů, při vaření brambor, a také do různých bramborových pokrmů. Zkuste sním ochutit i zelí, sýrové pokrmy, zeleninové polévky, guláš, vepřové a telecí maso.Pokud ho přidáte do pečiva dodá mu charakteristickou chuť.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus