Jak flambovat

Při flambování přidáváme do již hotových pokrmů alkohol, který pak zapálíme. Jde o závěrečnou fázi přípravy jídel. Cukr v alkoholu po vzplanutím snadno zkaramelizuje a jídlo dostává jemně sladkou pečenou chuť. Ve skutečnosti záleží spíše na efektu (velikost ohně, způsob, jakým flambovat) jako na výsledku. Velkým plusem je ovšem nižší množství tuků ve flambování pokrmu.
Velmi důležitá je bezpečnost, třeba z dosahu pánve na flambování (která mi měla být mimochodem hlubší) odstranit všechny bavlněné věci jako záclony, chňapky, utěrky a jiné, a je třeba flambovat ve volném prostranství - vysoký strop, v okolí žádný člověk nebo dřevěný nábytek. Vždy mějte v případě možné nehody po ruce pokličku nebo omáčku, kterou můžete uhasit příliš vysoký a nebezpečný oheň.
Flambujte pouze horké nebo minimálně teplá jídla, studené by nezkaramelizovaly. Jídlo poléváme nejlépe 40 procentním alkoholem jako je vodka, rum, koňak, ovocné dezerty ovocnými likéry nebo třešňovicí, hruškovicí či meruňkovicí.
Pánev s připraveným jídlem ať už steakem, drůbeží, banány nebo jiným dezertům přemístíte z hořící plotýnky sporáku, nalijte asi šálek alkoholu ( při dezertech alkohol přihřejeme v malém hrnku nebo i mikrovlnné troubě asi na 50 stupňovou teplotu) důkladně potřete pokrm a přesuňte opět na hořící pánev. Výpar z alkoholu můžete zapálit buď nakloněnou pánví do ohně z plotýnky (vždy směrem od sebe) nebo lžící či naběračkou s hořícím alkoholem (tehdy již nepotřebujete hořící plotýnku). Zvedněte pánev a jemně jí potočte, plamen se začne pohybovat kolem pánve. Když se celý alkohol vypaří, oheň ustoupí. Trvá to přibližně od 15 do 40 sekund. Během flambování zlehka natřásat pánví, čímž regulujeme velikost ohně (jemným zatřesením zvětšujeme plamen).
Pamatujte, čím méně tekutiny nebo omáčky máte v pánvi, tím dosáhnete větší oheň (proto je nevhodné mít příliš mnoho omáčky nebo nemít žádnou, kdy hazard dokonce s výbuchem), neflambujte příliš chuťově výrazné pokrmy jako nakládaná zelenina, jejichž vlastní aroma překryje vůni alkoholu. Před flambování si vše důkladně přichystejte, pak už nebude žádný čas na přípravy. S alkoholem to nepřehánějte, přilijte maximálně 3 deci, jinak Vám jídlo nepříjemně zhořkne. Pozorujte oheň. Modročervený je ideální, červený už nevhodný (pravděpodobně se Vám už přepaluje oheň). Alkohol nikdy nelijte z láhve, ale pomocí naběračky nebo lžičky, je to velmi nebezpečné a mohlo by Vám shořet i to, co jste si nepřáli zapálit (včetně sebe samého).

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus