Jak dělat ovocné knedlíky
Sezóna švestek a jiných druhů ovoce inspiruje naše chutě. Je vhodný čas připravit si na oběd chutné knedlíky s ovocnou náplní, které si můžeme zamrazit i na chladnější měsíce. Existují různé receptury, plody bývají obalované zejména bramborovým těstem, ale oblíbené je i kynuté. Jaké zásady při jeho přípravě dodržet, aby se opravdu povedlo?
- Použít nemusíme jen bílou pšeničnou, ale i celozrnnou či špaldovou mouku, která je zdravější.
- Pokud přidáme lžíci sádla, těsto bude jemnější a nadýchané. Stejný účinek má použití smetanového jogurtu místo mléka.
- Pokud nemáme čerstvé, vyzkoušejme sušené droždí. Výhodou je, že pak nemusíme přidat cukr, který podporuje kvašení čerstvého, a tím redukujeme kalorie.
- Hotové knedle neodkladné do lednice, protože těsto se začne roztékat. Uvaříme všechny a ty nezkonzumované zamrazíme. Nebudou se určitě lepit, pokud je před uložením na umělohmotném táci obalíme v mouce.
Malá rada:
Jak urychlit kynutí těsta? Stačí ho přikrýt mikrotenovou fólií potřenou olejem. V misce se pak vytvoří teplé a vlhké prostředí čili ideální podmínky na kynutí.