I na vánoce můžeme grilovat

Pokud máme kvalitní gril, můžeme si udělat výjimečné Vánoce a namísto klasiky v kuchyni připravit všechny chody slavnostního menu venku před domem nebo chatou. A svátky si můžeme vychutnat stejně intenzivně, pokud ne více, protože prožijeme výjimečný den. Uplatní se všechny ruce, ať už při loupání brambor nebo vykrajování perníků. Při takové zábavné situaci se do přípravy štědré večeře zaručeně zapojí i členové rodiny, kteří dosud při podobných činnostech absentovali. Nabízíme receptury na všechny pochoutky, které by na svátečním stole neměly chybět. Možná nepatří k tradičním, ale určitě bude stejně chutnat.
Rajčatová bruschetta
Doba přípravy: 30 minut, doba grilování: 10 minut, přímá metoda, střední oheň

Ingredience:

  • 3 bagety
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 100 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 5 rajčat
  • 50 g černých oliv
  • 100 g sušených rajčat
  • 1 lžíce nasekané bazalky
  • 2 jarní cibulky
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Příprava:
Pro přípravu tohoto předkrmu si nejprve smícháme máslo s parmazánem, utřeným česnekem, petrželkou a lehce osolíme. Vzniklou směs natřeme na poloviny baget. Rajčata oloupeme, potřeme olivovým olejem a ogrilujeme na grilu z obou stran cca 5 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme na drobnější kostky. Vložíme do misky a přidáme nakrájenou jarní cibulku, nakrájené olivy, nakrájené sušená rajčata a bazalku. Dochutíme olivovým olejem, solí a pepřem. Natřené bagety ogrilujeme na středním ohni z obou stran cca. 3-4 minuty.

"Kuba" na grilu
Doba přípravy: 40 minut, doba vaření ve woku: 40 minut

Ingredience:

  • 1,5 kg krup
  • 150 g sušených hub
  • 2 cibule
  • 500 g slaniny
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • česnek

Příprava:
Sušené houby si den před přípravou namočíme přes noc do vody. Rozškvaříme si na kostičky nakrájenou slaninu, na níž zpěníme na kostičky pokrájenou cibuli. Následně přidáme scezené houby a podusíme je. Kroupy si uvaříme v osolené vodě, propláchneme a necháme okapat. Uvařené kroupy smícháme s hotovou houbovou směsí, ochutíme solí, majoránkou, pepřem a česnekem podle chuti.
Zelňačka
Doba přípravy:
15 minut, doba vaření ve wok pánvi: 40 minut

Ingredience:

  • 3 cibule
  • 500g kysaného zelí
  • 3 lžíce sádla
  • 30 malých klobásek
  • 3 lžíce mleté ​​sladké papriky
  • 500 g uzeného masa
  • 50 g sušených hub
  • 3 l vývaru
  • 1 lžička kmínu
  • sůl, pepř 

Příprava:
Sušené houby si předem namočíme a popřekrajujeme. Maso očistíme a nakrájíme nadrobno. Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. Zelí scedíme a pokrájíme, rosol ze zelí nevylejme. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme maso, osolíme, přidáme kmín a papriku a osmahneme. Zalijeme vývarem a krátce povaříme. Vložíme pokrájené zelí, lák a vodu, přidáme namočené nadrobno pokrájené houby. Vše povaříme společně do měkka. Nakonec dochutíme podle potřeby solí a pepřem. Klobásy ogrilujeme na roštu z obou stran a vložíme do hotové polévky. Ozdobíme zakysanou smetanou.

Grilovaná krůta
Doba přípravy: 20 minut + odležení, doba grilování: 2 a půl hodiny

Ingredience:

  • 2 celé krůty
  • 500 g slaniny
  • citronová šťáva
  • 250 g másla
  • čerstvé větvičky estragonu
  • sušený estragon
  • mletý pepř a sůl

Příprava:
Očištěnou krůtu bez vnitřností omyjeme a osušíme. Prošpikujeme slaninou, osolíme zevnitř i zvenku. Necháme v chladu přes noc odležet. Do břišní dutiny vložíme větvičky estragonu. Celou krůtu potřeme pomocí dlaně změklým máslem. Krůtu nabodneme na grilovací jehlici. Kotlový gril rozehřejeme na střední oheň, nepřímá metoda. Mezi brikety vložíme misku s vodou. Nad misku umístíme grilovací jehlici a přiklopíme víkem. Grilujeme pozvolna nad středně rozehřátým grilem, počítáme cca. 30 minut na kilogram masa. V hrnku smícháme rozpuštěné máslo, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a sušený estragon. Marinádou potíráme krůtu během grilování. Hotovou krůtu zabalíme do alobalu a necháme ještě 15 minut dojít. Pečenou krůtu naporcujeme a podáváme s bramborovým salátem.

Bramborový salát s pestem
Doba přípravy: 10 minut, doba grilování: 40 minut, přímá metoda, střední oheň

Ingredience:

  • 4,5 kg brambor
  • 1 kg čerstvého špenátu
  • 6 červených paprik
  • 200 g pesta
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Příprava:
Brambory omyjeme a rozpůlíme. Vložíme na gril, který jsme si rozehřáli na středně silný oheň. Během grilování občas otočíme. Před koncem pečení přidáme půlky paprik a o grilujeme. Opečené brambory vysypeme do rozehřáté Wok pánve s trochou olivového oleje, přidáme nakrájenou grilovanou papriku a pesto. Nakonec vložíme lístky špenátu a jen zlehka promícháme. Dochutíme solí a pepřem.

Perníky
Doba přípravy: 20 minut + odležení, doba grilování: 10 minut

Ingredience:

  • 1 kg hladké mouky
  • 200 g másla
  • 240g moučkového cukru
  • 300 g medu
  • 2 kypřící prášky
  • 24 g perníkového koření
  • 4 vejce
  • vejce na potření

Příprava:
Mouku s cukrem prosejeme do větší mísy, k nim přidáme koření a prášek do pečiva. Vše promícháme, přidáme vejce a rozpuštěné máslo s medem (máslo rozpustíme společně s medem). Uděláme vláčné těsto, které necháme přes noc v ledničce odpočinout. Druhý den vyválíme těsto, ze kterého vykrajujeme požadované tvary. Poklademe na pečící papír. Perníky potřeme rozšlehaným vejcem. Naplněný papír na pečení vložíme na rozehřátý pizza kámen do grilu a pečeme při teplotě 180 ° C-200 ° C nepřímou metodou dozlatova.
Štrúdl s vanilkovou omáčkou
Ingredience:

  • 600 g listového těsta
  • 120 g cukru krystal
  • 1 g skořice
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 kg jablek
  • 2 ks vajec
  • 20 g strouhanky
  • 100 g hladké mouky
  • 80 g rozinek
  • 30 g vanilkového cukru
  • 50 ml rumu
  • 100g cukru moučka
  • 350 ml smetany ke šlehání

Příprava:
Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme cukr, skořici, rozinky namočené do rumu, vanilkový cukr a sekané vlašské ořechy. Listové těsto rozválíme do obdélníku / používáme hladkou mouku na podsyp, aby se těsto nelepilo /. Takto připravené těsto nejprve zlehka posypeme strouhankou a pak vŕšime do středu těsta jablečnou směs. Zabalíme. V průběhu balení potíráme okraje rozšlehaným vejcem, aby těsto dobře drželo při sobě. Přendáme na pás papíru na pečení. Nakonec celý štrúdl potřeme rozšlehaným vejcem a horní stranu propícháme na několika místech vidličkou. Dáme do vyhřátého grilu a pečeme. Pečeme cca 20 min. dozlatova. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.

Vanilková omáčka: Uvaříme vanilkový pudink podle návodu na obalu, který rozředíme smetanou na šlehání.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus