Houby

Sušení hub
 Pokud hřiby sušte v troubě, sušte je na nejnižší teplotě a skladujte v suchém prostředí.
 Hřiby při sušení promíchejte se solí, nenapadnou jejich moly.
 Jedete houby sušit nikdy je před tím nemyjte ve vodě, nasáli by vodu a déle by se sušily.
 Mají skvělou chuť a pokud jejich umeleme, hodí se jako koření, a to vše pro jejich aroma.
 Suší se na slunci nebo v troubě na plechu. Sušené houby skladujte ve skleněné uzavřené nádobě. Takto skladované vydrží i několik let.
 Před přípravou pokrmu ze sušených hub je třeba nejprve houby namočit alespoň na 20 minut do vody, aby změkly.
 Nakrájejte je nejvíce na půl centimetrovou tloušťku a poklademe jednovrstvě na papír nebo plech. Nepokládejte je na novinový papír.

Sbírání hub
 Nikdy nesbírejte houby, které jsou nasáklé vodou a nahnilé.
 Sbírejte větší houby, které jsou více vyvinuté.
 Houby by měly vytrhávat i kořenům.
 Po nasbírání je třeba spotřebovat co nejrychleji, nebo je dejte sušit nebo zamrazit. V chladničce skladujte houby nejvíce 48 hodin.Při tomto skladování však nevkládejte houby do mikrotenového sáčku, ale raději je položte na papír nebo na ubrousek.
 Houby by se měly sbírat ráno, protože se rychle kazí a během noci vydrží déle, protože se ochladí. Aby se nezapařili je třeba je uložit na vzdušné místo. Li použity pro konzervování, třeba to stihnout do 24 hodin od sklizně.

Sterilizace hub
 Na sterilizaci hub použijte kyslíkem, slaný nebo sladkokyselém nálevu.
 Pro d sterilizací je očistěte, nakrájejte a suché je pak vkládejte do umytých sklenic. Přidejte k nim cibulku, kopr, pepř a mrkev, a pak je zalijte připraveným nálevem. Sklenice řádně uzavřete, aby se do nich nedostal vzduch.
 Nedoporučuje se míchat příliš mnoho druhů hub, maximálně tak 4 druhy.
 Na sterilování vybírejte spíše tvrdší houby nebo i menší druhy hub, nemusíte je pak krájet.
 Vhodné na sterilizaci jsou hřiby (houby, suchohříby, modráky, ale i některé druhy plaveček, kuřátka, rysci, výborné jsou i růžovky). Tyto druhy můžete i míchat.

Příprava pokrmů z hub
 Pro přípravu hub použijte co nejméně tuku.
 Hřiby modráky vložte na chvíli do vařící vody, aby nezmodrali.
 Před tepelnou úpravou je osolte a pokapejte citronovou šťávou, chvíli nechte odstát, budou snadněji stravitelné.
 Před vařením je namočte alespoň na 20 minut do vody aby změkly.
 Na smažení nebo grilování se hodí spíše tvrdší houby.
 Houby solte až těsně před dokončením tepelné přípravy, mohli by pustit víc vody.
 Houby nikdy nejezte před spaním a nezapíjejte jejich alkoholem.
 Jídla z hub by se neměly vícekrát přihřívat.
 Můžete použít pro přípravu mražené houby nerozmrazujte je, ale ihned tepelně zpracujte.

 

Zkuste koprovou omáčku vylepšit tím, že do ní přidáte pár míchaných hub. Ze všech druhů jedlých hub připravíte chutné polévky, omelety nebo i omáčky.
TIP: Vyzkoušejte houby přidat i do slaných koláčů.

Houby nepřihřívejte
Jídlo z hub v chladničce neskladujte více než 1 den, a zahřívejte ho maximálně do teploty 70 stupňů Celsia.

Mražené houby
Nejefektivnější způsob konzervování. Nejprve houby očistěte a chvíli povařte ve vodě. necháme je vychladnout a pak je vložíme do mikrotenových sáčků a dáme zamrazit. Sáčky velmi nepřeplňujte.

Grilování žampionů
Především je umyjte ve studené vodě, osušte, natřete olejem a grilujte v celku přibližně 5 minut, pokud máte větší kusy tak grilujte okolo 8 minut.

Žampiony
Aby zůstali bílé pokapejte je citronovou šťávou.

Ryzec pravý
Můžete ho dusit, použít ho do omelety nebo jako nádivku do masa.

Máslák kravský
Je vhodný na zavařování nebo je vynikající i dušený na cibulce v omelety. Není vhodný k sušení.

Kozák osikového
Je velmi chutný a vhodný na jakékoliv zpracování.

Kuřátko
Tato houba se výborně hodí k přípravě polévek, omáček, omelet, ale i na sušení a zavařování.

Hřib dubový
Je vhodný na sušení a jeho menší kusy i na zavařování. Je z něj výborná houbová polévka.

Bedla vysoká
Je jednou z nejchutnějších jídel
Nejčastější využití v kuchyni zastává obalená v trojobalu a smažených na oleji.ých hub.
 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus