Druhy vajíček

Často se píše o problémech s vejci a zejména jejich původu. Přitom označení vajíček můžeme vcelku snadno dešifrovat. Nechceme si přece domů donést už dávno ne čerstvé nebo dokonce zkažené vejce.

Informace o trvanlivosti musí být uvedeny na obalu. V zásadě třeba kupovat vejce, u kterých se deklaruje doba trvanlivosti maximálně 28 dní. Obal je moudré otevřít a zkontrolovat, zda tam nejsou rozbité vejce nebo znečištěné. Přítomnost zbytků slepičího trusu je špatným signálem na zvýšené riziko salmonelózy. Garancí čerstvosti by měl být neporušený lesklý povrch. Barva nerozhoduje, ta závisí na plemeni slepic. Bílé mohou být stejně kvalitní jako hnědé.
Jako rozluštit původ
Pokud chceme vědět, z jakého chovu slepičí vejce pocházejí, musíme se naučit číst rozlišovací kódy vytištěné na každém z nich.
První číslo vyjadřuje charakter chovu slepic:

  • číslo 3 je nejhorší alternativa - klecový chov, při kterém se 4 až 5 slepic pohybuje na minimálním prostoru bez podestýlky a bidélek
  • číslo 2 je v halách, kdy se slepice chovají v halách a mají k dispozici podestýlku i bidýlka
  • číslo 1 - malé skupinky slepic mají prostor 2,5 m čtvercového, bidýlka i volný výběh
  • číslo 0 - tyto slepice jsou chovány za stejných podmínek jako předešlé, ale krmená jsou syrovou stravou, proto jde o nejzdravější, ekologický druh chovu
  • Pak následují písmenka, které identifikují zemi původu a nakonec písmena a registrační čísla, které označují region či okres i konkrétní chov.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus