Čokoláda a jeji účinky

Čokoláda vyvolává v lidech vášeň, povznesenou náladu a příjemný pocit luxusu. O její výjimečnosti vypovídají i množství legend. Například Aztékové tvrdili, že kakaovník ukradl přímo z ráje jeden z jejich bohů. Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů. Má povzbuzující účinky a je nejzdravějším cukrářským výrobkem. Již v dobách starých Aztéků považovali kakaovník za symbol plodnosti a života. Tento vzácný strom rostl kdysi jen v oblastech Střední a Jižní Ameriky. V současnosti se pěstuje i v oblasti Karibiku, v Africe, Jihovýchodní Asii a také v jižních tichomořských ostrovech Samoa a Nová Guinea.

Historie
Lahodný čokoládový nápoj s indiánským názvem,, xocolatl "si vyráběli už staří aztéckové indiáni, kteří místo cukru používali na vylepšení chutí vanilku, chilli nebo hřebíček. Objev lahodné čokolády pro evropský civilizovaný svět lze datovat do dob kolonizace, kdy byla v 15. století objevena Amerika. Prvním Evropanem, který poznal čokoládu, byl Kryštof Kolumbus. Na své čtvrté a poslední cestě do Ameriky v roce 1502 uviděl na břehu Hondurasu obrovské kanoe naplněné zbožím - čokoládovými boby. Kolumbus a jeho tým nasedli do plavidla a nechali se vést "čokoládovou plavbou". O několik desetiletí později přinesl španělský průzkumník Hernando Cortez postup výroby čokoládového nápoje, který poznal při dobývání Mexika. I díky Cortezovým horlivým přirovnání čokolády k božskému nápoji, který vás zbaví jakékoliv únavy a postaví vás na nohy, se čokoláda postupně rozšiřovala po celé Evropě.

Prvotní ingredience čokoládové pochoutky - vanilka nebo chilli se vyměnila za cukr a čokoláda se stala luxusním zbožím. Čokoládový byznys byl ze začátku španělským monopolem. Později začali kakaovník ve svých koloniích pěstovat i Francouzi, Angličané, Holanďané. S větší produkcí přišli nižší ceny a na čokoládě si mohli pochutnávat i chudší masy lidí v Evropě a Americe. S výrobou čokolády souviselo i rozšiřování otroctví. Produkce byla závislá na pracovních sil původních indiánů a dovezených černochů.

Výroba
Čokoláda, jak ji známe dnes, je výsledkem mnoha experimentů. Když se kakaové boby a kakao staly běžně dostupným zbožím, čokoláda se začala používat do koláčů, moučníků, sorbetů. Vyráběla se z ní zmrzlina a dokonce likéry. Toto vše přinesl rok 1828 a moderní éra, která po něm následovala. Základem byl vynález lisu, který zrychlil a zlevnil celou výrobu čokolády. Lis rozděluje kakaové máslo od kakaové hmoty, ze které se vyrábí prášek. A to je základem výroby moderní čokolády a čokoládových výrobků, které se liší právě procentem kakaové hmoty. Ale pojďme na začátek.

Výroba čokolády je dlouhý a složitý proces. Začíná se sběrem kakaových lusků tropického stromu Theobroma cacao. Theobroma cacao se překládá jako božský pokrm nebo jídlo pro bohy. Stromy kakaovníku rostou ve všech stupních zralosti a na jakémkoli místě na stromě. Sbírají se proto ručně - mačetami, aby se vybrali ty opravdu zralé a kvalitní kusy. Výběr a kombinace bobů je velmi důležitá hlavně u výrobců velmi jemných a luxusních čokolád. Lusky se otevřou a uvnitř jsou kakaové boby obklopeny ovocnou dužinou z lusků. Kakaové boby, které Azteci používali před tisíci let jako platidlo, spolu s dužinou dozrávají a kvasí po dobu dvou až osmi dnů. Fermentované se suší na slunci. Vysušené se balí do pytlů a putují do továren na výrobu čokolády. Tam se boby třídí, čistí a praží. Pražení dodává Bobům barvu a intenzivnější čokoládovou příchuť. Pražené boby se pak loupou. Oloupané boby se melou a vzniká mastná hmota, která se nazývá čokoládová tekutina neboť čokoládový likér (avšak pozor, je to jen název, neobsahuje alkohol). Tekutina prochází lisem, kde se odděluje tekutá část - kakaové máslo od pevné části - kakaové placky. Kakaová placka se mele a prosívá na kakaový prášek.

V tomto bodě se výroba čokolády liší podle receptu výrobce a typu čokolády. Levný výrobci použijí málo kakaové sušiny a přidávají větší množství rostlinných tuků, cukru a aromat. Pokud má čokoláda hodně rostlinného tuku, označuje se jako pochoutková. Čokoláda vyšší kvality obsahuje vyšší procento kakaové hmoty, přidává se kakaové máslo, spolu s vanilkou, cukrem a mlékem. Kakaové máslo je základem charakteristické struktury čokolády, která se rozplývá na jazyku.

Typy čokolád
Hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření je neslazená, Čistá a tvoří ji čistý kakaový nápoj. Tmavá čokoláda neobsahuje mléko a musí splňovat evropskou normu - minimálně 35% kakaové sušiny. Kakaové máslo nejvyšší kvality obsahují takzvané Couverture. Obsahují vysoké procento čokoládového moku, mnohé více než 70%. Bílá čokoláda se vyrábí z kakaového másla, neobsahuje pevné kakaové složky. Pochoutková čokoláda není čokoládou v pravém smyslu. Obsahuje minimum kakaové sušiny a mnoho rostlinného tuku, cukru a různých aromat, které jí dodávají chuť.

Účinky čokolády
Díky vysokému obsahu kofeinu má povzbuzující účinky a tělu dodává velké množství energie. Hořká čokoláda snižuje vysoký krevní tlak, obsahuje antioxidanty, které pomáhají v léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Látky v čokoládě zvyšují činnost endorfinů, proto má antidepresivní účinky. Působí i jako afrodiziakum. Obsahuje minerály jako draslík, vápník, fosfor, hořčík a sodík. Nejzdravější čokolády jsou ty, které obsahují největší procento sušiny. I když je čokoláda považována za nejméně škodlivý cukrářský výrobek, s její konzumací to netřeba přehánět. Obsahuje totiž hodně tuků a cukrů. Každodenní konzumace většího množství může vést ke zvýšení hmotnosti a ke kazivosti zubů. Kakaové máslo obsahuje mnoho nasycených tuků, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus