Co udělat, aby jsme nepokazily pizzu

Pizza jako typicky italské jídlo se už napevno zakomponovala do našich stravovacích zvyků. Něco na tomto jídle asi bude, když jeho mírové invazi podlehl už celý svět. I když pizzerií ​​dokonce i s donáškou existuje všude dost, občas neodoláme udělat si domácí pizzu doma. Nabízíme pár tipů, aby se podařila.
Základem dobré pizzy je těsto.

Existují různé receptury, ale pokud máme rádi pizzu s tenkým těstem, třeba ho udělat z hladké mouky, droždí a vody. Je důležité ho dobře vymíchat a pak asi půl hodiny nechat odpočívat. Potom těsto rozdělíme na části a každou rozválíme na pomoučeném vále na menší kruh. Z celého těsta však může vyválet větší obdélník, kterým vyplníme celé dno plechu. Případně ingrediencemi pokryjeme jednu polovinu velkého obdélníku a druhou je překryjeme. Takto se dělá Calzone.
Rajčatovou omáčku si nepřipravujeme z obyčejného protlaku a už vůbec ne z kečupu. Potřebujeme kompotované krájené rajčata v plechovce, které můžeme ještě trochu rozmixovat. Součástí základu je i sůl, bazalka a oregano, další přísady přidáváme podle konkrétních receptur. Ale omáčku si můžeme udělat i z čerstvých rajčat, které pokrájené podusíme na cibuli a ochutíme.
Doba pečení by neměla přesáhnout 5 až 10 minut, proto bychom měli těsto vyválet na tenko, silnější vrstva by vyžadovala delší dobu pečení, což by oslabilo stav doplňkových ingrediencí i okraj pizzy.
Těsto rozválené na rovnoměrný kruh potřeme rajčatovou omáčkou, navrch poklademe šunku, žampiony, olivy nebo jiné preferované potraviny a posypeme bazalkou či oreganem a strouhaným sýrem. Jeho význam nepodceňujme. Osvědčil se zejména eidam, ale spíše tlustší než výrobky s nižším obsahem tuku.
Při zdobení pizzy přílohami to raději nepřeháníme. Výsledkem přání a velkého množství rajčatové omáčky, uzenin nebo nakrájených rajčat může být zmetek místo luxusního oběda - pizza bude na okrajích ohořelá, ale v prostředku mokrá.
Nejideálnější na pečení je kulatý plech na pizzu vybaven otvory, přes které se odpařuje přebytečná voda. Pokud ho nemáme a používání běžný plech na pečení, necháme ho suchý a trochu posypeme moukou, nikdy ho nepotírejte olejem. Lepší je pak vystlat ho papírem na pečení, na který umístíme pizzu.
Pokud chceme správně propečenou a křupavou, ale ne spálenou pizzu, do trouby, kterou necháváme rozehřívat na nejvyšším stupni, vložíme i plech na pečení. Pizzu připravujeme na papíře na pečení a pak ji spolu s ním přeneseme na rozpálený plech. Takto se bude péct hned i odspodu a teplovzdušný systém zajistí tepelnou úpravu vrchní části se všemi ingrediencemi včetně sýra.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus