Co si vzít na piknik
Piknik je šance, jak si dopřát v jednu chvíli několik zážitků - dobré jídlo, přírodu a společnost příjemných lidí. Ideální příležitost nasytit žaludek, smysly i duši. A pro děti i čtyřnohé miláčky příležitost vyběhat se. Tento zvyk k nám dorazil až z Anglie, ale rádi jsme se nechali inspirovat a když je vhodný čas, svolávají spřízněné duše a chystáme jídlo. A co by v piknikový košík nemělo chybět?
Na malý rodinný nebo přátelský piknik nepotřebujeme receptury jako od šéfkuchaře, vždyť je zapijeme douškem krásné přírody. Zcela postačí jednoduchá jídla, které dostatečně zasytí. Podmínkou je však vybrat takové potraviny a druhy tepelné úpravy, aby jídlo ani v teplejším dny nepodlehlo zkáze. To by se dobrý záměr přežít pár pěkných hodin mohl nakonec skončit na pohotovosti. Při sestavování jídelníčku bereme ohled i na věkové kategorie zúčastněných a jejich preferované chutě.
Základní výbava
Vše se zvykne velmi rychle sníst, stará známá věc, ale ta příprava, ta dá zabrat. Při plnění piknikového košíku však třeba být precizní. V první řadě potřebujeme dostatek plastových nádob, ze kterých se nic nevylije a v nichž si potraviny lépe zachovají svou teplotu i aroma. Pevné potraviny můžeme balit i do alobalu nebo potravinářské fólie. Potřebujeme i termosku na teplý čaj či kávu a termoobal na láhev, ve které máme chlazené nápoje. Pokud nechceme stolovat stejně jako naši předkové v jeskyni, nemusíme hned vláčet s sebou i porcelánový servis od babičky, klidně postačí jednorázové plastové nebo papírové talířky, pohárky a příbory. Do košíku si ještě přibalíme papírové ubrousky, pár kuchyňských textilních utěrek, menší naběračku na saláty, vidličku a nůž. A chytrá hospodyně nezapomene na igelitový sáček na odpadky a hygienické vlhké kapesníčky na umytí rukou. Ale potřebujeme i grunt posezení - velkou deku, případně pár malých polštářků na dokonalou siestu po hodech v přírodě.
Příprava jen pro trpělivé
Všechny potraviny je lepší pokrájet na menší kousky, doslova na jedno nabrání vidličkou a samostatné sousto. A určitě nenecháme stolovníků obírat drůbeží čtvrtky. Výjimkou jsou dolní části stehen, které ugrilované nabízíme jako jedno z hlavních chodů. Pokrájet třeba i syrovou zeleninu, kterou si podle chuti naloží každý na svůj talíř. I ovoce třeba servírovat zbavené pecek, oloupané a pokrájené. Děláme to krátce před piknikem, aby zelenina nezvadla a ještě ji pokapeme olivovým olejem a posypeme bylinkami a kořením. Možností jsou i ovocné a zeleninové saláty, v takovém případě však uděláme menší množství sladkého nebo sladkokyselém nálevu a do koše přibalíme i mističky na tyto přílohy. Nezapomeneme ani na pokrájený sendvič či chléb nebo celozrnné pečivo a úspěch sklidí i croissanty nebo doma napečeno lístkové pečivo.
Hody bez velké námahy
Na pikniku nemusíme nabízet jen pochoutky studeného bufetu, do plastových obalů můžeme naložit i kousky grilovaného masa i zeleniny, pečené dolní kuřecí stehna i americké brambory, obalené a smažené kousky sýra nebo kuřecích prsou, opražené malé masové špízy a těstovinové saláty či různé paštiky. Pokud chceme na zasycení nabízet i obložené sendviče, připravíme menší trojúhelníčky. Natřeme je rostlinným máslem a mezi každé dva naklademe plátky tvrdého sýra, kvalitní trvanlivé salámy nebo klobásy a kyselé okurky. Milovníky ryb potěší výrazná chuť lososa nebo tuňáka v bagetě. Ke kouskům sýra a syrové zeleniny můžeme podávat dresinky. A děti i někteří dospělí Mlsouni budou vděční za doměkka uvařenou nebo upečenou kukuřici.
Ani sladkých moučníků se nemusíme vzdát. V žádném případě nepečeme krémové zákusky. Dobrou volbou jsou sušenky, ovocné koláče, buchty, bábovka či štrúdl a alternativou maffíny, chutné se dají koupit i v obchodě, nebo malé omeletky. Můžeme však zvolit i různé záviny, ať už sladké s ovocem nebo připravené na slano se sýrem či houbami, nebo palačinky ochucené různými pomazánkami, například z opečených kouskem lilku, které utřeme s olivovým olejem, kořením a rozetřeným česnekem. Na pití jsou nejvhodnější minerální vody, ovocné džusy a pro dospělé víno a šampaňské, případně pivo. A i po dobré kávě a čaji se jen tak zapráší.
Termín rodinného nebo přátelského posezení na dece si můžeme už klidně stanovit. Ten správný čas na piknik právě nastává - brzký podzim a babí léto s teplotami okolo 25 ° Celsia. Kdo by tehdy seděl doma.
Tip pro pilných hostitelů se smyslem pro dokonalost:
Pokud rádi pečeme, můžeme pro účastníky pikniku nachystat slanou pochoutku z listového těsta. Vyválené těsto si rozdělíme na čtverce a na každé dáme hromádku směsi. Tu si připravíme z pokrájených kousků šunky, natvrdo uvařených vajec a kyselé okurky, můžeme přidat konzervovaný hrášek a kukuřici, všechno ochutíme trochou vegety a smícháme s přibližně 3 lžícemi husté zakysané smetany a 100 g strouhaného tvrdého sýra. Potom těstovinové čtverce přeložíme, vytvoříme větší taštičky obdélníkového tvaru, kraje dobře přitlačíme, všechny potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct dozlatova. Zaručeně chutné a navíc syté. A dokonalé k vínu.