Co by nemělo chybět v kuchyni

Pokud nám na oběd nestačí smaženice z vajíček a na večeři máslový chléb, potřebujeme se vybavit všemi základními kuchyňskými pomůckami, které nám zpracování potravin a jejich tepelnou úpravu usnadní.

V souvislosti se samotným nádobím na vaření je důležitý materiál, ze kterého je vyroben. Nejlepší volbou jsou pomůcky z nerezavějící oceli, protože mají dlouhou životnost a jsou vhodné i do myčky nádobí. Takto mýt však nemůžeme nádobí s teflonovou úpravou, na druhé straně jsou přínosem z hlediska zdravé výživy a jídlo se na nich nepřipaluje. I při koupi ostatních pomůcek zohledňujeme praktičnost. Co tedy patří k základnímu vybavení kuchyně?

  • souprava hrnců i s poklicemi ve velikosti od 1 do 5 litrů
  • menší kastrol s držadlem na rozpouštění tuku či tání čokolády
  • hrnec na vaření těstovin (skládá se ze dvou částí)
  • tlakový hrnec na zdravější a rychlejší přípravu jídel z masa a zeleniny
  • teflonová pánev na palačinky a omelety
  • teflonová pánev na lívance a volská oka
  • 2 teflonové pánve různých velikostí pro přípravu minutek z masa
  • hlubší pánev s poklicí na dušení masa a zeleniny
  • wok pánev i s poklicí na přípravu rizota, soté a čínských jídel
  • 1 větší a 1 menší zapékací mísa z ohnivzdorného materiálu
  • 1 velký a 1 malý pekáč na pečení masa a zeleniny
  • 2 plechy na pečení sušenek
  • formy na pečení moučníků (bábovka, biskupský chlebíček, dort, mafiny)
  • mísy různých velikostí (na přípravu těsta, zeleninového salátu, míchání vajec)
  • 1 hrubší deska na krájení syrového masa
  • 1 velká deska na krájení brambor, zeleniny, uzenin a chleba
  • 1 menší deska na krájení cibule a česneku
  • prkénko s rukojetí na házení halušek
  • plastové vařečky a naběračky různých velikostí
  • nože (2 na čištění zeleniny a ovoce, 1 vroubkovaný na chléb, 1 velký na maso a drůbež, 1 dlouhý na krájení plátků, 1 s oválným hrotem na dorty a korpusy, 1 na sýr)
  • kulatý nůž na pizu a na těsto
  • bruska na nože
  • tlouček na maso
  • vidlička a kleště na obracení opékaných nebo smažených jídel
  • struhadla (1 velké na brambory a zeleninu, 1 menší na muškátový ořech a sýr)
  • škrabky na zeleninu a brambory
  • metlička na sníh (použitelná i na mixuje palačinkového těsta nebo doma připravené čokolády)
  • odměrka (s hodnotami pro tekuté i pevné ingredience)
  • trychtýř
  • váleček na těsto
  • ostronôžka na ozdobné řezání těsta před pečením
  • síto na mouku
  • cedníky (1 široké na těstoviny a zeleninu, 1 velké a hluboké na vývary, 1 malé na sypaný čaj)
  • otvírače na konzervy a pivní láhve, vývrtka
  • plastové štětce, 1 na potírání masa během opékání, 1 na potření moučníků před pečením
  • lis na česnek
  • kráječ na vajíčka
  • louskáček na ořechy
  • kuchyňské váhy
  • rychlovarná konvice
  • kuchyňský robot na sekání, šlehání, hnětení, mletí i strouhání
  • pohotovostní ruční mixér
  • topinkovač

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus