Co by nemělo chybět v kuchyni
Pokud nám na oběd nestačí smaženice z vajíček a na večeři máslový chléb, potřebujeme se vybavit všemi základními kuchyňskými pomůckami, které nám zpracování potravin a jejich tepelnou úpravu usnadní.
V souvislosti se samotným nádobím na vaření je důležitý materiál, ze kterého je vyroben. Nejlepší volbou jsou pomůcky z nerezavějící oceli, protože mají dlouhou životnost a jsou vhodné i do myčky nádobí. Takto mýt však nemůžeme nádobí s teflonovou úpravou, na druhé straně jsou přínosem z hlediska zdravé výživy a jídlo se na nich nepřipaluje. I při koupi ostatních pomůcek zohledňujeme praktičnost. Co tedy patří k základnímu vybavení kuchyně?
- souprava hrnců i s poklicemi ve velikosti od 1 do 5 litrů
- menší kastrol s držadlem na rozpouštění tuku či tání čokolády
- hrnec na vaření těstovin (skládá se ze dvou částí)
- tlakový hrnec na zdravější a rychlejší přípravu jídel z masa a zeleniny
- teflonová pánev na palačinky a omelety
- teflonová pánev na lívance a volská oka
- 2 teflonové pánve různých velikostí pro přípravu minutek z masa
- hlubší pánev s poklicí na dušení masa a zeleniny
- wok pánev i s poklicí na přípravu rizota, soté a čínských jídel
- 1 větší a 1 menší zapékací mísa z ohnivzdorného materiálu
- 1 velký a 1 malý pekáč na pečení masa a zeleniny
- 2 plechy na pečení sušenek
- formy na pečení moučníků (bábovka, biskupský chlebíček, dort, mafiny)
- mísy různých velikostí (na přípravu těsta, zeleninového salátu, míchání vajec)
- 1 hrubší deska na krájení syrového masa
- 1 velká deska na krájení brambor, zeleniny, uzenin a chleba
- 1 menší deska na krájení cibule a česneku
- prkénko s rukojetí na házení halušek
- plastové vařečky a naběračky různých velikostí
- nože (2 na čištění zeleniny a ovoce, 1 vroubkovaný na chléb, 1 velký na maso a drůbež, 1 dlouhý na krájení plátků, 1 s oválným hrotem na dorty a korpusy, 1 na sýr)
- kulatý nůž na pizu a na těsto
- bruska na nože
- tlouček na maso
- vidlička a kleště na obracení opékaných nebo smažených jídel
- struhadla (1 velké na brambory a zeleninu, 1 menší na muškátový ořech a sýr)
- škrabky na zeleninu a brambory
- metlička na sníh (použitelná i na mixuje palačinkového těsta nebo doma připravené čokolády)
- odměrka (s hodnotami pro tekuté i pevné ingredience)
- trychtýř
- váleček na těsto
- ostronôžka na ozdobné řezání těsta před pečením
- síto na mouku
- cedníky (1 široké na těstoviny a zeleninu, 1 velké a hluboké na vývary, 1 malé na sypaný čaj)
- otvírače na konzervy a pivní láhve, vývrtka
- plastové štětce, 1 na potírání masa během opékání, 1 na potření moučníků před pečením
- lis na česnek
- kráječ na vajíčka
- louskáček na ořechy
- kuchyňské váhy
- rychlovarná konvice
- kuchyňský robot na sekání, šlehání, hnětení, mletí i strouhání
- pohotovostní ruční mixér
- topinkovač