Chutné recepty
Nabízíme vám několik chutných receptů, které jsme si připravili na škole vaření. Nejsou vůbec složité, jak se na první pohled zdá a určitě vás povzbudí k novým kuchařským pokusům!
Bramborová polévka s těstovinami (5 porcí)
Potřebujete: 3 PL olivového oleje, 1 mrkev nakrájená na malé kostičky, 2 ks řapíkatého celeru, sekané na malé kostičky, 100 g prorostlé slaniny, pokrájené na kostičky, 1 PL rajského protlaku, 1 ČJ mleté sladké papriky, 600 g brambor, očištěných a pokrájených na menší kostky, těstoviny na zahuštění, sekané lístky petrželky, 1,5 l zahřátého kuřecího vývaru, sůl, pepř a parmazán k podávání
Postup: V hrnci ohřejete olivový olej a přidáte mrkev, celer a slaninu. Vše spolu dusíte, dokud zelenina nezměkne a slanina nepustí všechen tuk. Potom přidáte rajčatový protlak, mletou papriku a brambory, promícháte a dochutíte solí i pepřem. Zalijte vývarem a vaříte dalších 20 minut spolu i s těstovinami. Před podáváním vmícháte posekanou petrželku a nasypete nastrouhaným parmezánem.
Farfalle s cuketou a slaninou a mascarpone (5 porcí)
Potřebujete: 150 g kvalitní domácí prorostlé slaniny, pokrájené na tenké plátky, 300 g cukety, nakrájené na měsíčky, 1 čerstvá chilli paprička (posekaná nadrobno bez semen), 2 stroužky česneku, pokrájené nadrobno , lístky ze 4 větviček tymiánu, 1 PL suchého bílého vína, 500 g těstovin farfalle, 3 PL mascarpone, sůl, pepř, 50 g nastrouhaného parmazánu, 2 lžíce extra panenského olivového oleje
Postup: Do pánve dáte pokrájenou slaninu a na slabém ohni dálnici dokud se nevyškvaří tuk. Přidáte pokrájenou cuketu, chilli papričku, česnek a smažíme dozlatova tak, aby česnek neshořel. Podlijte trochou bílého vína a necháte odpařit. Potom přidáte farfalle uvařené "al dente". Těsně před finále přidáte směs, kterou jste si připravili následovně: mascarpone smícháte se zbytkem vína, solí, pepřem a lístky tymiánu. Před podáváním posypete parmezánem a pokapete olivovým olejem.
Tiramisu
Potřebujete: 400 g marcarpone, 2 ks vejce rozdělit na žloutky a bílky, 100 g moučkového cukru, 150 g šlehačky, 150 ml silné uvařené kávy, 100 ml brandy, 250 g dlouhých piškotů, kakao
Postup: V misce smícháte uvařenou kávu s brandy a necháte mírně vychladit. Z bílků si v jedné misce vyšleháte sníh a v druhé šlehačku do tuha. Do mísy si dáte žloutky, mascarpone a cukr vymícháme (nejlépe ručně) na hladký krém. Potom přimícháte zlehka šlehačku a nakonec bílky.
Na spodek servírovací misky naskládáte piškoty, polijete zlehka kávou, aby celé nasákly. Dále na piškoty nanesete vrstvu krému a postup opakujete ještě jednou. Hotové tiramisu necháte alespoň dvě hodiny pořádně vychladnout. Před podáváním posypete kakaem.