Česnekové chutě
Česnek se doporučuje konzumovat hlavně v syrovém stavu, ale uložený v komoře časem vysychá a ztrácí vzácné látky. Jsou však i jiné možnosti, jak ho uskladnit.
Zmrazený
Očištěné stroužky česneku vložíme do mikrotenového sáčku nebo umělohmotné nádoby s víčkem a dáme do mrazáku. Vždy si odebereme jen potřebné množství, necháme při pokojové teplotě trochu rozmrazit a použijeme jako čerstvý česnek.
Zalitý tukem
Oloupané stroužky z asi půl kilogramu česneku umeleme na masovém mlýnku a smícháme s 250 g soli. Ztužený tuk rozpustíme a přimícháme česnekovou pastu. Po vychladnutí naplníme sklenice, uzavřeme je, no nesterilizují, a uložíme na tmavé a chladnější místo.
V slaném nálevu
Celé česnekové stroužky natlačíme do menších zavařovacích sklenic a zalijeme slaným nálevem (na 1 l vody 300 g soli). Po uzavření uskladňujeme v chladu a temnu.
Umletý na pastu
Půl kilogramu oloupaných stroužků umeleme nebo rozdrtíme přes ruční lis na česnek a smícháme spolu s 200 g soli a česnekovou pastu naložíme do menších skleniček s víčkem. Před uzavřením nasypeme navrch vrstvu soli. Sklenice uložíme v prostředí, kde kvalitu pasty neohrozí světlo.
Tip na přípravu chutné domácí majonézy
Dva stroužky česneku rozetřeme i se špetkou mořské soli, přidáme žloutek a pak po kapkách za stálého míchání asi 200 ml olivového oleje. Mícháme, dokud majonéza nezhoustne, a nakonec ji ještě ochutíme citronovou šťávou.