Čaj
Bílý čaj
Zaléváme ho 80 stupňovou vodou. Louhujeme maximálně 5 minut.
Pokud máme kvalitní bílý čaj můžeme ho na zalévání čaje použít více krát.
Zelený čaj
Skladuje se ve vzduchotěsné nádobě.
Sevřená voda se nechá tak na 10 minut odstavit, pak se zalijí čajové lístky, které louhujeme 3 až 8 minut.
Pokud přidáte do čaje med nebo cukr, zvýší se vstřebávání cenných látek o 200%.
Žlutý čaj
Pro přípravu se používá jedna čajová lžička čaje na 1,5 dl vody. Teplota vody by neměla přesahovat 80 stupňů a doba louhování je 3 -5 minut. Lístky čaje můžeme použít na louhování až 3 krát.
Čaj Lapacho
Pro přípravu tohoto čaje používejte jen skleněné nebo porcelánové nádoby.
Připravte ho tak, že do 3 litrů vody přidejte 2 až 3 lžičky čaje a povařte ho 3 minuty.
Oslaďte ho medem.
Černý čaj
Třeba jej louhovat kolem 3 minut, aby byl osvěžující, protože pokud doba louhování přesáhne 5 minut ztrácí se z něj aroma.
Fíkový čaj
Několik fíků pokrájejte a vařte je ve vodě asi 15 minut. Vodu pak přeceďte a oslaďte medem.
Louhování čaje
Vůně a chuť čaje se dostatečně nerozvine, pokud se čaj louží ve vajíčku, protože vajíčko je na louhování příliš malé. Čaj se doporučuje louhovat v sítku, v čajníku se sítkem nebo v klasickém sklenici na volno, a pak se scedí.
Výroba ledového čaje
Po vyluhování třeba čaj rychle ochladit, aby nevyprchala jeho vůně, a to tak, že do něj vložíme kostky ledu. Pokud již má čaj pokojovou teplotu, přidáme citrónovou šťávu, cukr, mátu a takto ochucený čaj vložíme do chladničky na 1 hodinu.
Osvěžující čaj
Pokud Vám zůstalo trochu šťávy z ovocného kompotu, nalijte ji do misek a dejte zamrazit. Potom přidejte trochu kostek do čaje, získáte skvělou a osvěžující chuť.
Mytí čajníku
Čajník omývejte jen horkou vodou. Usazeniny, které sice na čajníku zůstanou nevypadají dobře, ale vylepší chuť čaje.