Bylinky uchováme co nejdéle různými způsoby

Když už investujeme energii do pěstování bylinek, měli bychom voňavou úrodu i správně skladovat, abychom vitamíny měli i v zimě.

Jednou z možností je otrhat lístky z větviček a nechat je usušit. Nejlepší je svázat je do kytiček a zavěsit, protože položené na roštu, síťce nebo na savém papíře je třeba průběžně obracet, což je pracnější. Usušené natě uskladněné ve vzduchotěsné nádobě na tmavším místě nám vydrží až celý rok. Když je nasypeme do vařící polévky, opět změknou a rozvoní se po celé kuchyni.

Bylinky však můžeme i zamrazit, takto si své aroma i barvu uchovají ještě lépe. Bazalku, pažitku, šalvěj, mátu nebo kopr nejprve nasekáme nebo natrháme na menší kousky a pak je v nádobě na led zalijeme studenou vodou a necháme zmrazit. Do připravovaného jídla můžeme vkládat celé zmrazené kostky i s natí. Petrželová, celerová nať se však dají zabalit jako kompletní trs do mikrotenového sáčku a v případě potřeby ze zmrazeného válečku příčně menší kousek odříznout. Bylinky, například levanduli, oregano či tymián, lze také využít pro zlepšení chuťových vlastností oleje a vinného či jablečného octa. Stačí je v zavařovacím sklenici zalít tekutinou, nechat dva týdny stát a občas protřepat. Nakonec obsah přecedíme a můžeme ho přidávat do různých salátů.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus