Bazalka dobré koření

Téměř žádné z italských těstovinových receptů, které jsme si velmi oblíbili, se neobejde bez bazalky. A přiznejme si, že tato bylinka dokáže dát jídlu skutečně ten správný punc originality. Shánět ji po obchodě nebo sousedech, když voda na špagety nebo tortellini už vře, je stresující. Lepší je pořídit si vlastnoručně vypěstovaný zdroj čerstvého aroma.

Bazalku si můžeme v květináči vypěstovat ze semínek nebo z koupených mladých rostlinek. Jelikož pochází z teplejšího pásma, je náročná na světlo, na teplo, ale i na dostatek vody. Vysévá se obvykle dvakrát do roka. Pokud jsme to první jarní zmeškali, můžeme si vypěstovat bazalku i na podzim. Je to velmi jednoduché, vždyť to zvládají na praktických hodinách i děti ve škole. Do květináče nebo plastové misky dáme substrát do výšky asi 4 cm, posypeme ho semínky a navrch dáme trochu zeminy. Důležité je semínka pořádně zavlažit a i v následujících dnech bohatě rosit. Po týdnu by měly ukázat první lístky. Když rostlinka trochu povyroste, přesadíme ji do květináče, který budeme mít položený na parapetu nebo na slunné poličce v kuchyni. Odborníci doporučují spíše umělohmotné nádoby na sázení bazalky, protože hliněné jí odebírají vodu. Při přesazování třeba dávat pozor na citlivější kořínky. Pak už stačí jen zajistit základní požadavky této bylinky pro život - dobře osvětlený prostor, kde dosáhnou i sluneční paprsky, dostatek vláhy a teplo. Proto ji nikdy neumístňujeme v prostoru, kde je průvan. Pokud bazalku pěstujeme na balkoně či terase, třeba ji chránit před nočními mrazíky, které se začnou na podzim vyskytovat. Tehdy ji přenesme do interiéru nebo vezměme celou úrodu. Lístky třeba odtrhat, nechat usušit nebo zamrazit. Nejideálnější "žeň" je však v období kvetení, což bývá v červnu a v září. Tehdy mají lístky nejsilnější aroma.

A ještě jedna dobrá rada - při ranním a večerním zalévání Směřujme proud vody ke kořínkům, nekropme listy. Poškodit je může i déšť, vytvoří se na nich černé skvrny.

Postřehy:
Květináč s bazalkou umístěn na okně účinně odhání silnou vůní mouchy.
Po odtržení třeba lístky bazalky hned zužitkovat, protože rychle ztrácejí své aromatické vlastnosti.

Autor: Věra Bílá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus