Zdraví v Avokádu

Toto ovoce hruškovitého nebo vajíčková tvaru slaví v posledních desetiletích neutuchající boom. Kromě množství vitamínů, které v sobě skrývá, je díky máslové dužině oblíbenou ingrediencí mnoha kulinářských specialit.

Avokádo je velkým bobulovitým ovocem s velkou peckou uvnitř. Pěstuje se v tropických zemích a obchodování s avokádem je v současnosti velmi prosperující. Avokádo znali Španělé již v 16. století, a to díky svým koloniím v Střední Americe (avokádo má svůj původ v Mexiku), avšak v těch dobách mu nepřikládali žádný gastronomický ani zdravotní význam. Jeho popularita začala narůstat až v 20.století. Mnozí znají avokádo jako hruškovité ovoce s drsnou zelenou slupkou. Avokáda mohou být i kulaté a kromě tmavozelené barvy bývají některé druhy zabarveny i do žluta nebo černá. Také velikosti avokáda se liší od druha k druhu. Nejmenší mají velikost vajíčka, největší velikostí připomínají menší žlutý meloun a váží i kilo.

Jeho zdraví prospěšné účinky souvisí především s množstvím vitamínu E a draslíku, které se v avokádu nacházejí. Kromě toho, avokádo obsahuje i vitamin C a vitamin B6, hořčík, riboflavin a nejvyšší obsah bílkovin ze všech druhů ovoce. Antioxidanty v něm zastoupeny snižují možnost výskytu rakoviny, draslík podporuje kardiovaskulární a nervový systém a mononenasycené mastné kyseliny snižují cholesterol. Jedinou nevýhodou je snad jen vyšší obsah tuků a kalorií.

Avokádo v kuchyni
Snad nejznámějším receptem je guacamole, avokádová pomazánka, do které se kromě rozmixovaného avokáda přidává rajče, cibule, citrónová šťáva, koriandr, sůl, česnek a chilli papričky. Do takového avokádového "dipu" se namáčejí bramborové lupínky, krekry, tortilly. Z avokáda se ovšem připravují i saláty, polévky, salsy (pálivé omáčky), nádivky a podobně. Při jakékoliv přípravě je třeba ho překrojit na polovinu, lžičkou odebrat pecku a až potom avokádo oloupat. Lze jej nakrájet a hned zkonzumovat nebo rozmixovat a přidat do pokrmů. Například v Jižní Americe konzumují avokádo na slano, nakrájené ho zajídají tortilly a zapíjejí kávou. Američanů ho přidávají do zeleninových salátů dochucení citrónovou šťávou, majonézou či dresinkem a octem. Bahamčani zas mají v oblibě  avokádový dezert z rozmačkaných nebo rozmixovaných plodů, do kterých se přidá sladká šlehačka, sherry nebo Curacao a citronová šťáva. Pořádně směsí naplní vydlabané půlky avokád a vychlazené vychutnávají pod slunečníkem. Takové avokádové košíky z vydlabaných polovin se často naplňují i specialitami z mořských plodů, krevetami, krevetový salátem či krevetovou pastou, krabem, atd.. Tak jako se přidává do zeleninových salátů, lze jím vylepšit i salát ovocný. V některých zemích si ho nakrájený na plátky vkládají spolu se sýrem mezi sendviče.

V teplé kuchyni se s avokádem zachází velmi opatrně, protože při vaření nebo pečení nepříjemně zhořkne. Proto se do polévek, gulášů, omelet, horkých chilli a jiných omáček přidává až ke konci tepelné přípravy nebo až před servírováním. Avokáda se mohou jemně ohřát na nízké teplotě, zalít řidší smaženici s ančovičkami. Často se zejména v jihoamerických zemích, například v Brazílii, vmíchávají do sorbetů, zmrzlin, mléčných koktejlů. Zajímavostí je, že pokud se avokádo vymýchá jiným než stříbrným příborem, ztrácí svou původní barvu. Z avokáda se vyrábí i velmi zdravý a kvalitní olej, oblíbený zejména v Itálii a ve Francii. V kuchyni se přidává do salátů a nahrazuje olivový olej. Tento olej se však využívá více v kosmetickém než gastronomickém odvětví.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus