Účinky ananasu

 Ananas začali pěstovat jihoameričtí Indiáni. V roce 1514 ho dovezli Španělé do Evropy, avšak o rozšíření ananasu na světové plantáže se zasloužili Portugalci. Od nich pochází i název.

Mezi světových producentů ananasu patří Azorské ostrovy, Malajsie, Čína, Havajské ostrovy, USA (Florida a Kalifornie), Srí Lanka, Borneo, Indie, Filipíny, Brazílie, Kuba, Mexiko a celá karibská oblast.

Od rozkvetlé do dozrání plodu proběhne podle odrůdy, 90 až 200 dní. Do obchodní sítě se dodává přes 40 odrůd.

Dužina má 50 až 67% objemu celého plodu a pouze ta je jedlou částí ovoce. Z dužiny tvoří 92% šťáva. Pro zajímavost: jedna tuna ananasu obsahuje asi 570 litrů šťávy, při průmyslovém zpracování se vytěží 220 až 350   litrů obsahu.

Z hlediska výživné hodnoty je v ananasu cenný hlavně vysoký obsah cukrů. Bohatství vitamínů spočívá spíše v jejich rozmanitosti jako v absolutním množství. Ananas mě také velmi dobrý povzbuzující účinek, hlavně při horečce.

Účinky: má vysoký obsah enzymů, hlavně bromelinu. Tyto enzymy pomáhají při uzdravování, zmírňují rozličné záněty a zlepšuje trávení. Urychluje spalování tuků a zabraňuje tvorbě tukové tkáně. Odvodňuje organismus a zmírňuje otoky. Pomáhá při střevních poruchách a průjmu. Odstraňuje stařecké skvrny. Zvyšuje hladinu bílkovin v celém organismu. Kromě vitaminu B12 a E poskytuje i ostatní vitaminy, minerální a stopové látky.

Množstvo:   v čase diety konzumovat půl ananasu denně, jeden plátek před každým jídlem. Časté konzumování čerstvého ananasu má blahodárné účinky. Čerstvě vytlačená šťáva se používá při horečnatých onemocněních a při mořské nemoci. V zemích karibské oblasti, odkud pochází, ho považují za afrodiziakum.

 


Komentáře k receptu

comments powered by Disqus