Švestky uklidňující

Máte sklon k podzimnímu depresím? Pomozte si "přírodním způsobem" a zařaďte do svého jídelního lístku švestky! Uklidňují, uvolňují, podporují trávení ...

Sedmidenní švestková kúra - cca 200 g švestek denně - může zmírnit nebo dokonce i odstranit depresivní nálady a stavy úzkosti. Stručně řečeno: švestky prospívají nervům a zvyšují psychickou odolnost. Obsahují totiž (s výjimkou biotinu) všechny vitaminy skupiny B a proto fungují jako stimulátor metabolismu sacharidů, který ovlivňuje nervovou soustavu, mentální svěžest, výkonnost a odolnost vůči stresu. K pozitivům švestek patří i obsah polynenasycených mastných kyselin (nacházejí se ve slupce), schopnost vázat tuky, pročišťovat organismus a předcházet zácpě.

Původní domovinou švestek byly oblasti Blízkého východu; k nám se švestky dostaly z jižní Evropy, kde zdomácněly v dávných dobách antiky; dnes patří švestky k největší pýše středoevropských zahrádkářů.
Plody švestek dozrávají koncem léta a jsou jakoby symbolem jeho poslední fáze. Předčasně dozrávající, praskající švestky plné sladké šťávy však třeba vždy urychleně posbírat a zužitkovat, jinak jejich výživné látky vyjdou nazmar. Drobné plody švestek je lepší přímo zkonzumovat, větší plody jsou vhodné na kompot, povidla a marmeládu, případně na sušení. Před konzumací a úpravou je nutné zbavit švestky všech nečistot (včetně voskových výměšků) a opláchnout je nejdříve horkou a pak studenou vodou.
Jelikož pecky švestek jsou poměrně velké, špičaté a obsahují látky, ze kterých se v organismu vlivem enzymů uvolňuje jedovatý kyanovodík, doporučuje se podávat menším dětem jen vypeckované plody. No v případě, že dítě nějakou pecku spolkne, netřeba dělat paniku, protože bezprostřední zdravotní riziko nehrozí.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus