Potraviny pomáhají proti mrtvici

Určitě si řeknete, že ještě nejste ve věku, abyste řešit takové depresivní témata a pomalu budete chtít nad tímto článkem hodit rukou.

Co byste měli jíst, abyste nedostali mrtvici
Uvědomte si, že nežijeme ani v super zdravém prostředí, ani v klidné době.

Adriana si myslela také, že je nesmrtelná, pracovala jako manažerka a jediný cíl, který viděla, byla její kariéra. Občas sice cvičila, ale na jídle si nedala záležet. Sice jídla i zeleninu, ale jen když stíhala. Většinou se spokojila i se sendvičem, který koupila na pumpě. Když její máma náhle zemřela na zástavu srdce, ponořila se do práce ještě více, rozešla se s přítelem a jednoho dne se probrala na ARO, protože dostala mrtvici, ačkoliv ještě neměla ani čtyřicet.

Naštěstí, tehdy se nad sebou a svým životním stylem zamyslela a všechno změnila. Přiznává, že kdyby tak učinila dříve, vyhnula by se problémům a strachu z toho, co bude. Nikdy není pozdě, ale nač čekat na důvod, když se mu dá předejít?

A opět jsme u stravy. Není sice všemocná, ale pokud onemocnění nezabrání, alespoň sníží rizika. Většinu případů mrtvice způsobují sraženiny v cévách mozku a hlavy. Zbytek pochází z krvácení, při kterém se protrhnou cévy a do mozku se prolévá krev. To znamená, že vhodnou prevencí jsou ty potraviny, které zabraňují vzniku sraženin a udrží vám pružné, průchodné cévy a krevní tlak na normální úrovni.

1. Zvykněte si na jedení zeleniny a hlavně mrkve, protože pokud budete jíst mrkev alespoň pětkrát týdně, riziko, že dostanete mrtvici se u vás sníží o neuvěřitelných 68%. Ale ani špenát nezaostává a pomohou vám asi 400 gramů vařeného špenátu denně. Pokud máte rádi sladké brambory, ty jsou také zařazeny jako top potravina proti mrtvici.

2. Pokud patříte mezi lidi, kteří pijí 700 ml zeleného čaje denně, samozřejmě ne najednou, snižujete si riziko mrtvice asi o polovinu.

3. Samozřejmě, že nesmíme zapomenout na mořské ryby, alespoň třikrát do týdne.

4. Pokud si myslíte, že jeden, dva pohárky vína večer jsou na uvolnění, rozmyslete si to. Alkohol jako takový je sporný a nic se nestane, pokud se mu jednoduše vyhnete a dáte si ho opravdu jen občas.

5. V každém případě si kontrolujte příjem soli, protože i když vám sůl nemusí zvýšit krevní tlak, může poškodit mozkovou tkáň.

6. 400 mg draslíku více a snížíte riziko mrtvice o 40%. Zkuste si vybrat:

a) ½ hrnku vařené řepy, nebo špenátu 
b) 1 polévková lžíce melasy 
c) 1 sklenici čerstvé pomerančové, nebo rajčatové šťávy 
d) 2 mrkve 
e) 30 g pečených sojových bobů 
f) 5 sušených meruněk 
g) ½ hrnku sladkých brambor, nebo vařené zelené fazolky

Autor: Věra Statná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus