Potraviny nejzdravější pro ženy

Nutriční specialistka doktorka Tara Millerová doporučuje šest zdraví prospěšných potravin, které by ženy měly konzumovat i několikrát do týdne.

Potraviny, které by ženy neměli vynechat
Potravina č. 1: Jogurty

Stále přibývají nové studie, které potvrzují prospěšnost jogurtů a kyselomlečných výrobků. Obsahují probiotické bakterie, látky, které chrání před mnoha neduhy. Jogurty mohou snížit obtíže spojené s podrážděním střev, při zánětlivých onemocněních trávicího traktu, snižují riziko vzniku žaludečních vředů. Jezte jogurt k snídani, svačině i k obědu. Obecně se doporučuje 3 až 5 porcí za týden. Vybírejte si jogurty, které jsou neochucené, s obsahem živých kultur.

Potravina č. 2: Ryby
Zdravou složkou ryb (losos, sardinky či makrela) jsou omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Ryby hrají zásadní roli ve výživě buněčných membrán a zároveň chrání proti velkému množství zdravotních problémů. Mezi největší hrozby patří například srdeční záchvat, mrtvice, zvýšený tlak, deprese, bolesti břicha, zánětlivá onemocnění, artritida ... Do jídelníčku je zařaďte alespoň dva až třikrát do týdne.

Potravina č. 3: Fazole
Fazole patří mezi jedno z nejzdravějších jídel, které by měly ženy konzumovat. Je výborným zdrojem bílkovin a vlákniny, chrání před srdečními onemocněními a rakovinou prsu a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.Fazole obsahuje izoflavony, které mohou dosti výrazným způsobem stabilizovat hladinu ženských hormonů, a tak pomáhá lépe se vypořádat s PMS a menopauzou. Jezte alespoň 3-až 4-krát do týdne.

Potravina č. 4: Rajčata
Základní látkou je lykopen, který je výborným pomocníkem v boji proti rakovině. Patří také mezi antioxidanty a pomáhá chránit ženské srdce. Vědci také prokázaly vliv na pleť. Díky lykopenu můžete vypadat déle mladé, protože chrání před poškozením UV zářením. Doporučuje se konzumace tři až pět porcí každý týden.

Potravina č. 5: Mléko obohacené o vitamín D
Největším účinkem, které mléko přináší je to, že pomáhá se vstřebáváním vápníku ze stravy do kostí. Snižuje tak riziko vzniku osteoporózy, cukrovky, kornatění tepen, nádorů prsu a vaječníků. Výborným zdrojem vitaminu D jsou i například výše zmíněné ryby. Konzumujte denně, minimálně 4 decilitry.

Potravina č. 6: Bobulové ovoce
Patří zde zejména jahody, maliny, brusinky, borůvky. Obsahují množství antioxidantů a látek, které nejen chrání buňky, ale také obnovují. Pomáhají tak v boji proti civilizačním onemocněním, i proti rakovině. Tyto bobuloviny obsahují velké množství vitaminu C, chrání srdce a zrak, pokožku proti stárnutí zevnitř a pomáhají i proti močovým infekcím.

Autor: Běla Pokorná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus