Ostružiny pro krásu
V těchto dnech máte poslední šanci natrhat si přímo z keříku v zahradě ostružiny. Lahodné, jemně nakyslé a osvěžující plody dozrávají.
Ostružiny jsou zázračné ovoce, udrží krásu, pomohou tělu
Jejich výhodou však není jen chuť, ostružiny jsou ovocem, které dokáže výrazně prospívat našemu zdraví. Jsou například bohatým zdrojem vitamínu C - obsahují ho více než rybíz nebo borůvky. Ostružiny jsou také bohaté na vlákninu, která pomáhá zažívání, metabolismu a také snižuje cholesterol. Zajímavostí je, že ostružiny obsahují až dvakrát více vlákniny než jiné bobulové ovoce.
Ostružiny jsou také bohaté na lutein, který chrání zrak před degenerací makuly, ochraňuje také oko před škodlivými vlivy ultrafialového záření. A v neposlední řadě jsou ostružiny i ovoce mládí. Podporují totiž buněčnou výměnu a obnovu a jejich pravidelná konzumace se odráží na svěžejší, jasnější a napjatější pleti.
Pokud jsme vás tedy přesvědčili, že byste ostružiny měli zařadit do svého jídelníčku, neváhejte. Ideální je, pokud je nebudete tepelně zpracovávat - raději je zkonzumujte syrové ve studeném dezertu nebo třeba k snídani s jogurtem a ovesnými vločkami.
Autor: Nora Farová