Ostružiny ochránce kloubů

Už ve starém Řecku byly ostružiny známé pro léčivý účinek svých listů.Rostou volně v přírodě, šlechtit se začaly až poměrně nedávno.

Ostružina - přírodní pochoutka
V kuchyni se využívají například jako ozdoba jogurtových a tvarohových dezertů, výborně chutnají na palačinkách nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny. Můžeme je mrazit a přidávat do koláčů, rozmixovat do ovocných koktejlů a výborný je i ostružinový sirup.

Zásobárna zdravých živin
Čerstvé ostružiny jsou skvělým zdrojem vitaminu C, K, jsou bohaté na karoteny, najdeme v nich také mnohé z vitaminů skupiny B, kyselinu listovou, z minerálů pak mnoho fosforu, dále draslík, železo, hořčík a vápník.Výrazně prospívá lidskému organismu obsahem rostlinných barviv ze skupiny bioflavonoidů, které chrání před oxidací.

Ochránce kloubů
Díky antioxidačnímu působení ostružiny účinně chrání chrupavky a vazy před působením volných radikálů, tedy slouží jako prevence kloubních onemocnění a kromě toho zpomalují stárnutí, chrání pokožku před účinky slunečního záření, pomáhají předcházet ateroskleróze a mají i protinádorové účinky.

Kapustový salát s ostružinovou zálivkou

  • velká kapusta
    • pomeranč
    • 10 ostružin plus další na ozdobu
    • kl balzamikového octa
    • kl cukru
    • čtvrt kl soli
    • 2 a půl lžíce oleje

Postup:
1. Kapusta dobře omyjeme a spaříme ji v parní lázni doměkka, pak ji prudce zchladíme v ledové vodě. Důkladně jej vysušíme papírovou utěrkou. 
2. V kuchyňském robotu rozmixujeme deset ostružin, tři pomerančové měsíčky, ocet, cukr, sůl a pomerančovou kůru z poloviny pomeranče. Pomalu za stálého míchání pokapeme olejem a připravíme tak kyselou zálivku. 
3. Kapustu rozložíme na talíř polijeme ji kysanou zálivkou, zbylou pomerančovou kůrou a ozdobíme zbylými měsíčky pomeranče a ostružinami.Salát podáváme vychlazený.

Tip líného labužníka:

Čerstvé ostružiny probereme, opláchneme, necháme okapat, do mixéru je vložíme s několika kostkami ledu, šlehačkovou smetanou a moučkovým cukrem, vše rozmixujeme a rozdělíme do vysokých sklenic. Ozdobíme ostružinami a čokoládou.

Autor: Renata Černá

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus