Ostružiny ochránce kloubů
Už ve starém Řecku byly ostružiny známé pro léčivý účinek svých listů.Rostou volně v přírodě, šlechtit se začaly až poměrně nedávno.
		Zásobárna zdravých živin
		Čerstvé ostružiny jsou skvělým zdrojem vitaminu C, K, jsou bohaté na karoteny, najdeme v nich také mnohé z vitaminů skupiny B, kyselinu listovou, z minerálů pak mnoho fosforu, dále draslík, železo, hořčík a vápník.Výrazně prospívá lidskému organismu obsahem rostlinných barviv ze skupiny bioflavonoidů, které chrání před oxidací.
		Ochránce kloubů
		Díky antioxidačnímu působení ostružiny účinně chrání chrupavky a vazy před působením volných radikálů, tedy slouží jako prevence kloubních onemocnění a kromě toho zpomalují stárnutí, chrání pokožku před účinky slunečního záření, pomáhají předcházet ateroskleróze a mají i protinádorové účinky.
Kapustový salát s ostružinovou zálivkou
- 
			velká kapusta
			
- pomeranč
 - 10 ostružin plus další na ozdobu
 - kl balzamikového octa
 - kl cukru
 - čtvrt kl soli
 - 2 a půl lžíce oleje
 
 
		Postup:
		1. Kapusta dobře omyjeme a spaříme ji v parní lázni doměkka, pak ji prudce zchladíme v ledové vodě. Důkladně jej vysušíme papírovou utěrkou. 
		2. V kuchyňském robotu rozmixujeme deset ostružin, tři pomerančové měsíčky, ocet, cukr, sůl a pomerančovou kůru z poloviny pomeranče. Pomalu za stálého míchání pokapeme olejem a připravíme tak kyselou zálivku. 
		3. Kapustu rozložíme na talíř polijeme ji kysanou zálivkou, zbylou pomerančovou kůrou a ozdobíme zbylými měsíčky pomeranče a ostružinami.Salát podáváme vychlazený.
Tip líného labužníka:
Čerstvé ostružiny probereme, opláchneme, necháme okapat, do mixéru je vložíme s několika kostkami ledu, šlehačkovou smetanou a moučkovým cukrem, vše rozmixujeme a rozdělíme do vysokých sklenic. Ozdobíme ostružinami a čokoládou.
Autor: Renata Černá