Meruňky pro lepší vzhled

Tato princezna zahrad se k nám dostala z centrální Asie.

Meruňka - oranžová princezna
Oranžová barva signalizuje dostatečné množství betakarotenu, což je účinný antioxidant, a významný je i obsah provitaminu ¤ A. Plody se konzumují nejen čerstvé, ale využívají se i na výrobu lihovin, džusů, džemů, kompotů či na sušení. Známé jsou meruňkové knedlíky a moučníky.

Barva chemie
Možná máte rádi sušené ovoce, které rychle zažene hlad a navíc je pochoutkou pro mlsné jazýčky. Dejte si však obzvlášť pozor na sušené meruňky, kterých ostře oranžová barva není jen dílem přírody, ale je to i chemie.

Chrání a omlazují
Meruňky jsou považovány za jeden z nejzdravějších ovocných plodů. Chrání člověka proti negativním vlivům volných radikálů na organismus, posilují imunitní systém a mají celkově omlazovací efekt.

Meruňky zapečené ve sněhu z bílků

Potřebujeme:

4 meruňky 
3 vaječné bílky 
130 g krupicového cukru 
60 g marcipánu 
2 kl třtinového cukru 
2 PL mandlových lupínků

Postup:
1. Meruňky dáme na 1-2 minuty do vařící vody, oloupeme je, rozkrojíme na poloviny a vyjmeme pecky. 
2. Z marcipánu vytvarujme kuličky a vtlačíme je do jamek po peckách. Z vaječných bílků vyšleháme sníh, do kterého opatrně přimícháme cukr. 
3. Meruňky poklademe na plech vyložený papírem na pečení tak, aby byl marcipán vespod. 
4. Lžící dáme na meruňky sníh, posypeme ho třtinovým cukrem a lupínky mandlí a pečeme 15 - 20 minut při 200 ° C.

Tip líného labužníka
Meruňky vypeckujeme, rozmixujeme, přidáme cukr, promícháme a zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Pěnu naplníme do sklenic a povrch ozdobíme čepičkou ušlehané smetany a strouhanou čokoládou.

Autor: Marie Červinková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus