Meruňky
Účinky: Obsahují kyselinu listovou, pantotenovou a betakaroten, které brzdí procesy stárnutí a
usnadňují regeneraci buněk. Zlepšují náladu a odstraňují únavu a
poruchy soustředění. Podporují imunitní systém buněk a chrání je před
vlivem volných radikálů. Urychlují tvorbu buněk. Pomáhají regulovat
krevní tlak. Mají vysoký obsah rozpustné vlákniny. Jsou výborným zdrojem
železa. Mají příznivý vliv na sliznici plic silných kuřáků.
Množství: Čerstvé nebo sušené meruňky jezte libovolně. Pecky
vyplivujte. Už tři plody obsahují karoteny v množství poloviční denní
potřeby dospělého člověka. Hrst sušených meruněk nahradí dospělému okolo 20% denního
příjmu draslíku, ženám více než 10% železa a mužům téměř 20%.
Upozornění: Meruňkové pecky obsahují hořký amygdalin a jsou jedovaté. Ani těhotné ženy by
pro vysoký obsah mědi neměly konzumovat hodně meruněk. U některých náchylných lidí mohou
meruňky vyvolat průjem a při nadměrné konzumaci i celkovou slabost.