Meruňky

Účinky: Obsahují kyselinu listovou, pantotenovou a betakaroten, které brzdí procesy stárnutí a

usnadňují regeneraci buněk. Zlepšují náladu a odstraňují únavu a

poruchy soustředění. Podporují imunitní systém buněk a chrání je před

vlivem volných radikálů. Urychlují tvorbu buněk. Pomáhají regulovat

krevní tlak. Mají vysoký obsah rozpustné vlákniny. Jsou výborným zdrojem

železa. Mají příznivý vliv na sliznici plic silných kuřáků.

Množství: Čerstvé nebo sušené meruňky jezte libovolně. Pecky

vyplivujte. Už tři plody obsahují karoteny v množství poloviční denní

potřeby dospělého člověka. Hrst sušených meruněk nahradí dospělému okolo 20% denního

příjmu draslíku, ženám více než 10% železa a mužům téměř 20%.

Upozornění: Meruňkové pecky obsahují hořký amygdalin a jsou jedovaté. Ani těhotné ženy by

pro vysoký obsah mědi neměly konzumovat hodně meruněk. U některých náchylných lidí mohou

meruňky vyvolat průjem a při nadměrné konzumaci i celkovou slabost.

 


Komentáře k receptu

comments powered by Disqus