Melou letní osvěžení
Vodní meloun pochází z Afriky, je zvláště osvěžující - obsahuje 91 procent vody.
		Připít meloun
		Pochoutkou po štědrovečerní večeři či zlatým hřebem programu během silvestrovské noci se může stát opilý meloun napuštěný alkoholem, zazděný v sádře a uložený v chladu na 3-4 měsíce. Pro přípravu této pochoutky se nejlépe hodí méně zralý meloun, napuštěný vodkou nebo rumem.
		Nečekaně zdravý
		Meloun má relativně vysoký obsah vitaminu ¤ C i vitamínů skupiny ¤ B či kyseliny listové, která je důležitá pro krvetvorbu, zdravé nehty, kůži a vlasy. Rovněž je výborným zdrojem karotenů, které mají za úkol odbourávat toxické látky z těla a pomáhat obranyschopnosti organismu.
Salát s melounem, fetou a čerstvou mátou
- Suroviny
 - 200 g rajčat
 - 300 g melounu
 - zelená paprika
 - půl velké okurky
 - 3 PL olivového oleje
 - 2 šálku sýru feta
 - 2 jarní cibulky
 - čtvrt šálku nakrájených lístků máty
 - půl šálku bílého jogurtu
 - kl sušeného oregana
 - sůl
 - koření
 
		Postup:
		1. Nejprve smícháme všechny druhy zeleniny a ovoce nakrájené na kostky ve velké míse. Přidáme olivový olej, pak čerstvou mátu a promícháme. 
		2. Pak do salátu přidáme fetu a znovu ho promícháme. Přidáme bílý jogurt a nakonec přimícháme oregano, sůl a pepř podle chuti.
Tip líného labužníka
Meloun a poloměkký sýr nakrájíme na úhledné kostky, vsypeme je do mísy, přidáme lískové oříšky, olej a větší množství mletého pepře. Před podáváním pokapeme citrónovou šťávou.
Autor: Božena Nováková