Mango pro duši
Mango je bohaté na vitamíny. Obsahuje vitamin C, některé vitaminy skupiny B, vitamin A a E.
Častou konzumací manga můžeme efektivně doplňovat hladinu vitaminu B 6 - pyridoxinu. Jeho nedostatek se projevuje nervozitou, nespavostí, nesoustředěností, dokonce depresemi. V mangu ho najdeme opravdu hodně, patří mezi jeho nejbohatší přírodní zdroje vůbec.
Syrové i uvařené
Mango je nejlepší konzumovat čerstvé, samotné či přidány do ovocných salátů. Často se také používá vařené, např. jako příloha drůbežímu masu, rybám nebo šunce. Mango je také vhodné pro přípravu kompotů, džemů a čatní.
Fígl na dozrání
V obchodě se snažíme vybrat co nejzralejší mango, pokud se nám to nepodaří, podpoříme jeho zrání tak, že umístíme mango spolu se zralými banány či jablky do igelitové tašky, kterou nafoukneme tak, aby se stěnami dotýkala ovoce co nejméně. Tašku dáme do tepla, ale ne na slunce, a nejméně jednou denně ovoce vyvětráme.
Rychlý recept:
Dobrota z vařené kuřecího s mangem
Suroviny:
- - 300 g vařeného kuřecího masa
- - kl kari koření
- - 80 ml bílého jogurtu
- - zelené jablko
- - 2 zralé mango
- - špetka soli
Postup:
- Nejprve připravíme zálivku tak, že v malé misce rozšleháme bílý jogurt, sůl a kari koření.
- Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, dáme je do mísy, přidáme na kostičky nakrájené oloupané mango a na kostičky nakrájené zelené jablko.
- Do směsi přidáme jogurtovou zálivku, promícháme ji a necháme vychladnout.
Tip líného labužníka
Mango a avokádo omyjeme, oloupeme slupku, nakrájíme na kostičky, vše smícháme dohromady, pokapeme limetkovou nebo citronovou šťávou a před podáváním dáme dietní pochoutku vychladit.