Léčivé vlastnosti pomerančů
Pomeranč je plodem pomerančovníku pravého. Pochází pravděpodobně ze subtropických oblastí Číny a Vietnamu. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy po objevení Ameriky i tam. Nyní je rozšířen do všech subtropických oblastí, v tropech se mu pro přílišnou vlhkost nedaří. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce a největším producentem pomerančů na světě je Brazílie. Pomeranče jsou po banánech a jablkách třetím nejoblíbenějším ovocem na světě.
Léčivé vlastnosti
Pomeranče jsou velice důležitým zdrojem vitaminu C, zvláště pak v zimním období. Obsahují přibližně 60 mg tohoto vitamínu na 100 g pomeranče. Vitamín C pomáhá tělu bránit se proti bakteriálním infekcím ale také vytvářet kolagen, který tvoří základ zdravé pokožky. Je nezbytný pro hojení ran a zdravý imunitní systém. Dalšími důležitými vitamíny, které v pomerančích najdeme, jsou vitamíny skupiny B, a to B1 a B2. Jsou však také zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku, železa, kyseliny listové a pektinu. Pomeranče snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, starají se o krvetvorbu, pomáhají při dietách a podporují správné zažívání. Výživnou hodnotu mají také membrány oddělující jednotlivé dílky, proto je dobré jíst celé ovoce. Pomeranče navíc obsahují i velmi málo kalorií, přibližně 200 kJ na 100 gramů pomeranče a přiměřené množství cukrů, které tělo lehce vstřebává a jejichž omezené množství dobře snášejí i diabetici. Díky svému výjimečnému složení pomeranče zvyšují odolnost vůči chorobám, chrání cévy a mají protialergické a protirakovinné účinky.
Kdy se pomeranče nedoporučují
Pomeranče nejsou vhodné pro děti a dospělé se sklonem k alergiím. Brzy po jejich požití se u nich může objevit vyrážka. Ani v těhotenství není nadměrná konzumace pomerančů dobrá. Zatímco v normálních případech se přebytek vitamínu C z těla vyloučí, u těhotné ženy probíhá vylučování přes placentu do krve plodu. Organismus miminka pak požaduje udržení této dávky i po narození a u dítěte se mohou projevit známky nedostatku vitamínu C.
Tip pro vaše zdraví
Čerstvý džus vyrobený z pomerančů a třeba ještě z mrkve je nejen zdravý ale i báječně chutná. V zimních měsících ale i v létě je určitě lepší a zdravější alternativou než vitamínové pilulky. Nebojte se experimentovat a k základu pomeranče zkuste přidat jakékoliv ovoce. Čerstvé šťávy a koktejly vynikají nejen svou lahodnou chutí, ale především vysokým obsahem vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky významných látek. Pití čerstvě vylisovaných ovocných šťáv čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu, dodává tělu energii a vitalitu. Konzumací čerstvých šťáv a koktejlů snadno doplníte svou denní dávku zdraví a navíc mají výbornou chuť. Nejlepší je vypít šťávu hned po přípravě, protože působení světla účinek vitamínu C snižuje. Takže žádné skladování, a to ani v lednici, prostě vylisovat a ihned vypít. A jedna rada na konec. Nejúčinnější je příjem šťáv ráno po probuzení a na lačno.
Autor: Cecilie Holá