Kiwi ovoce zdraví

 

Kiwi patří k plodům s největším obsahem vitamínu C, dále obsahuje hořčík, draslík, vitamin E, B1, B2, A, D.

 
 
Kiwi nejlépe chutná v čerstvém stavu.

Podporuje látkovou výměnu, posiluje imunitní systém - účinkuje preventivně proti nachlazení, rýmě, chřipce. Přispívá také ke zpevnění žil a zlepšuje vidění, stimuluje srdeční sval, podporuje růst kostí.

Kiwi mléko nelíbí

Kiwi není dobré kiwi používat v moučnících, které obsahují mléko nebo mléčné výrobky. Přesto je kiwi v kombinaci se šlehačkou v mnoha oblíbených dezertech. Nejlépe chutná v čerstvém stavu, ale můžeme z něho dělat i kompoty, marmelády, želé, používá se na zdobení dezertů a výrobků studené kuchyně.

Ideál i alergen

Kiwi je ideální ovoce doplňující potřebné mikroživiny v přírodní formě. Pozor si však musí alergici, protože enzym aktinidin, který sice výborně působí na vstřebávání masa, na druhé straně je i alergenem. Velké množství živin je však pro většinu lidí pozitivem.

Pochoutkový dezert z tvarohu a ovoce

Potřebujeme:
konzerva mandarinek - scezeným a okapaných 
8 lžic müsli 
250 g měkkého tvarohu nebo mascarpone 
350 g ovoce - kiwi, banán, jablko, hrozny ...

Postup: 
1.  Na teflonové pánvi bez použití oleje zlehka orestujeme müsli a pak ho necháme vychladnout. 2.  Měkký tvaroh nebo mascarpone rozmačkáme a vyšleháme s polovinou mandarinkové šťávy elektrickým šlehačem. 3.  Kiwi, banán, jablko či jiné ovoce nakrájíme na kousky, rozdělíme jej do 4 sklenic tak, že střídáme ovoce s připraveným tvarohovým krémem. Na závěr vrch ozdobíme müsli a hned podáváme.
 

Tip líného labužníka

Oloupané kiwi, banán a pomeranč nakrájíme na plátky a kostky a smícháme s bílým jogurtem, ozdobíme kousky ovoce, zlehka osladíme vanilkovým cukrem promíseným se skořicí a necháme chvíli vychladnout.

Autor: Tamara Fialová

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus