Jablka nás ochrání před neduhy
Jablka jsou nejrozšířenějším druhem ovoce v naší zeměpisné šířce.
Hle, čerstvé šťavnaté jablíčko!
Pocházejí od Černého moře a naštěstí se jim daří i v našich podmínkách. Jabloně jsou vyšlechtěny do nekonečné řady odrůd, díky čemuž je můžeme sbírat od léta až do podzimu a užít si nejrůznější odstíny chutí a vůní. Zároveň je možné pěstovat je v různých velikostech, od zakrslé druhy po majestátní vysoké kmeny. Čerstvé šťavnaté jablíčko je vítanou svačinou, oblíbený je i jablečný kompot, mošt a svačinka pro děti. Toto ovoce se výborně hodí do salátů i na pečení, neexistuje snad člověk, který by nemiloval jablečný závin.
Jedno jablko denně
Jablko je neobyčejně zdravé. Jak říká stará moudrost, jedno jablko denně může člověka ochránit před mnohými neduhy. Jablko je téměř všelékem, obsahuje hodně vody a vlákninu. Kromě toho, že léčí průjmová onemocnění a zácpy, zlepšuje trávení, upravuje narušenou mikroflóru střev. Tím, že čistí organismus od škodlivých látek, zpomaluje stárnutí. Podílí se také na snižování vysokého krevního tlaku a cholesterolu.
Pozor, jsou choulostivé
Letní jablka není vhodné skladovat s jablky zimních odrůd. Vylučují více ethylenu a tím snižují trvanlivost zimních jablek, určených na dlouhé skladování. Stejně je nevhodná přítomnost zeleniny, zejména brambor, a samozřejmě jakýchkoliv chemikálií. Jablka nasávají pachy z okolí velmi rychle. Nejlepší zachovány zůstanou při teplotách mezi 2 - 8 ° C a při vlhkosti vzduchu 90%.
Neloupat, prosím!
Jablko je označováno za léčivé ovoce, obsahuje více než 30 různých minerálních látek a stopových prvků, například provitamin A, vitamin B, kyselinu listovou, vitamín C a E, draslík. Pektin obsažený v jablkách není v takovém množství obsažen v žádném jiném plodu. Jablka je nejlepší konzumovat v syrovém stavu, když si uchovají nejvíce prospěšných látek. Slupku bychom z nich rozhodně neměli loupat, protože bychom je tak zbavili množství vitaminů a minerálů, které se ve slupce ukrývají.
** Náš tip **
Jaderník jablka odstraníme, dutinu vyplníme směsí vlašských nebo lískových ořechů, rozinek, případně brusinek, zalijeme rumem a bohatě posypeme cukrem. Po 15 minutách v troubě je hotová výborná delikatesa.
Autor: Květa Malá