Hrozny

Účinky: Všechny sorty hroznů patří k nejzdravějším druhům ovoce. Hrozny

obsahuje například kyselinu listovou, barviva a minerální látky a stopové

prvky. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, který pomáhá

organismu nejen při odstraňování odpadních látek, řízení srdečního

rytmu, ale pomáhá nám i jasně myslet. Vlákniny, které jsou ve slupkách

hroznů, podporují činnost střev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitaminy

skupiny B. Regeneruje vrchní část pokožky, zmírňuje stavy při žlučových a

ledvinových kamenech. Dodává množství antioxidantů. Šťáva se používá

při léčení nemocí, které vznikají hromaděním toxinů v těle. Působí

močopudně a žlučopudně, mírně přehání. Protože mají hrozny močopudný

účinek, pomáhá z těla vyplavovat škodlivé látky. Snižuje kyselost žaludečních šťáv. Výhodou

zejména pro podzimní dny, kdy mnozí z nás pociťují nostalgii za létem a těžko se vyrovnávají se

změnami počasí, je, že hrozny zmírňuje únavu a depresi. Pro svou výživovou hodnotu je

doslova energetickou bombou.

Množství: Hrozny můžeme v syrovém stavu použít při výrobě salátů, na zpestření

studených mís či jednohubek, hlavně sýrových. Kombinace rokfóru a bobule hroznů je opravdu

vynikající. Základním pravidlem, ať už při konzumaci hroznů nebo jeho zpracování, je mít

kvalitní zdroj. Třeba kupovat třásně čerstvé a nepřezrálé, ve střední velikosti, s pevnou slupkou a

se šťavnatou a masitou dužinou. Z kvalitního základu je potom i kvalitní produkt.

 


Komentáře k receptu

comments powered by Disqus