Hrozny
Účinky: Všechny sorty hroznů patří k nejzdravějším druhům ovoce. Hrozny
obsahuje například kyselinu listovou, barviva a minerální látky a stopové
prvky. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, který pomáhá
organismu nejen při odstraňování odpadních látek, řízení srdečního
rytmu, ale pomáhá nám i jasně myslet. Vlákniny, které jsou ve slupkách
hroznů, podporují činnost střev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitaminy
skupiny B. Regeneruje vrchní část pokožky, zmírňuje stavy při žlučových a
ledvinových kamenech. Dodává množství antioxidantů. Šťáva se používá
při léčení nemocí, které vznikají hromaděním toxinů v těle. Působí
močopudně a žlučopudně, mírně přehání. Protože mají hrozny močopudný
účinek, pomáhá z těla vyplavovat škodlivé látky. Snižuje kyselost žaludečních šťáv. Výhodou
zejména pro podzimní dny, kdy mnozí z nás pociťují nostalgii za létem a těžko se vyrovnávají se
změnami počasí, je, že hrozny zmírňuje únavu a depresi. Pro svou výživovou hodnotu je
doslova energetickou bombou.
Množství: Hrozny můžeme v syrovém stavu použít při výrobě salátů, na zpestření
studených mís či jednohubek, hlavně sýrových. Kombinace rokfóru a bobule hroznů je opravdu
vynikající. Základním pravidlem, ať už při konzumaci hroznů nebo jeho zpracování, je mít
kvalitní zdroj. Třeba kupovat třásně čerstvé a nepřezrálé, ve střední velikosti, s pevnou slupkou a
se šťavnatou a masitou dužinou. Z kvalitního základu je potom i kvalitní produkt.