Hroznové víno pro očistu organizmu

Možná ve vás slovo antioxidant nevyvolá právě představu něčeho příjemného a pokud jste zdravá, ani se nezacházíte, zda si antioxidanty doplňujete, nebo ne.

Doplňte si antioxidanty
Stačí však, pokud patříte mezi kuřáky nebo žijete v místě, které je více znečištěné a číst byste měli dál.

Pokud se na naše tělo podíváme trochu "poeticky", představte si, že v něm bojují dvě síly:

Oxidanty  - jsou kyslíkové molekuly, které můžeme označit jako odpad, který putuje po těle, naráží do buněk, ničí jejich membrány a jejich genetický materiál. Oxidanty dokonce srážejí tuky a zabíjejí buňky. Poškozený kyslík nám dokáže způsobit nemalé problémy. Vždyť posuďte sami: oxidanty mohou přispět k ucpávání tepen, produkují rakovinné buňky, ničí se nám klouby. Antioxidanty  - jsou policejní složky našeho těla, které přijímáme potravou. Tak jako antioxidanty chrání například tmavozelenou, žlutou a oranžovou zeleninu před poškozením ze slunečního záření, v lidském těle vykonávají podobnou roli a je to naše záchrana před poškozeným kyslíkem.

ČEMU MOHOU ANTIOXIDANTY ZABRÁNIT:
- přeměně cholesterolu LDL na formu, která může ucpat cévy, také zvýšení krevního tlaku. 
- útokem na genetický materiál buněk a vznikem mutací, které mohou vést k rakovině. 
- šedému zákalu. 
- ničení nervových buněk, které mohou vést k Parkinsonově chorobě a podobným onemocněním. 
- artritidě a astmatu 
- neplodnosti a dalším poruchám

JAK JE ZÍSKAT
1. preferujte více červené hrozny jako zelené. 
2. pokud máte možnost, vybírejte si červenou cibuli namísto žluté. 
3. zelí, květák a brokolici konzumujte jen jemně spařenou, čím více vaříte, tím méně vitamínů v zelenině bude. 
4. listovou zeleninu si vyberte co nejzelenější. 
5. vyberte si vždy nejoranžovejší mrkev, dýni, nebo batáty. 
6. nevyhýbejte se syrovému česneku (pokud máte nízký tlak, pozor na něj).
7. do svého jídelníčku zahrňte více čerstvé zeleniny, popřípadě mražené, ale vyhýbejte se konzervované zelenině. 
8. zeleninu upravujte tak, aby byla křupavá a ne rozvařená a nezapomínejte, že úprava vařením ve vodě je nejnevhodnější.  
9. pokud používáte olej, měl by být upraven studeným lisováním a přidáváme ho vždy nakonec. 
10. sáhněte po růžových a červených grepfruitu místo bílých. 
11. upřednostňujte celé plody místo šťáv. 
12. pokud máte chuť na šťávy, soustřeďte se na čerstvé, nebo mražené, vyhněte se konzumaci konzervovaných šťáv.

Autor: Světla Rezavá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus